Nå viser det seg at en bestemt poplåt fra 1989 kan være katastrofal for eldre harddisker.
Vibrasjoner:

Ved bestemte frekvenser kan alt vibreres i stykker. Nå viser det seg at en bestemt poplåt fra 1989 kan være katastrofal for eldre harddisker.

Musikk fra 1989 kan ødelegge harddisken på pc-en

Hvis du har en eldre bærbar pc, bør du ikke spille poplåten Rhythm Nation i nærheten av datamaskinen. Resonansen fra musikken kan vibrere pc-ens harddisk i stykker.

En helt ny sikkerhetstrussel med navnet CVE-2022-38392 er ikke som andre trusler vi tidligere har lest om.

Denne trusselen krever nemlig at ondsinnede personer kan nærme seg pc-en din med en høyttaler og spille av låten Rhythm Nation fra 1989 med artisten Janet Jackson.

Resonansen fra låten fører til skadelige vibrasjoner som potensielt kan treffe de samme svingningene som harddisken og dermed vibrere den i stykker.

> Les også: 4 feil som ødelegger harddisken

Rammer eldre harddisker

Microsoft-blogger Raymond Chen fortalte nylig på bloggen hvordan kollegaen hans, som jobbet i Windows XPs supportavdeling, allerede for en del år tilbake kunne fortelle om trusselen – og nå har den fått sin egen offisielle betegnelse.

De fant da ut at flere datamaskiner fra de største produsentene hadde samme type harddisk som var mottakelig for vibrasjonssvakheten.

Helt spesifikt dreier det seg om 2,5 tommers harddisker som roterer ved 5 400 o/min, og som er produsert i 2005. 

Disse harddiskene vibrerer med samme frekvens som Janet Jacksons låt gjør når den spilles, og det er rapportert om harddiskkrasj også i tilfeller der det ikke var samme datamaskin som spilte av låten – men en annen datamaskin i nærheten.

> Les også: Hvor mye koster Spotify, Tidal, YouTube Music og Apple Music?

Janet Jacksons poplåt Rhythm Nation kan ha en katastrofal effekt på visse harddisker.
Destruksjon:

Janet Jacksons poplåt Rhythm Nation kan ha en katastrofal effekt på visse harddisker.

Alt kan ødelegges med lyd

Faktisk er ikke fenomenet med skadelige vibrasjoner noe nytt, og det er et område som arkitekter og ingeniører alltid skal ta med i beregningen når de for eksempel designer boligblokker og broer. 

På samme måte kan alle andre ting bli skadet hvis du kjenner frekvensen som gjør gjenstandene sårbare.

I 2017 demonstrerte sikkerhetsekspert Alfredo Ortega hvordan en tone med en frekvens på 130 Hz kunne få en harddisk til å slutte å motta kommandoer. 

Det var mulig fordi lydbølgene fra tonen forplantet seg i harddisken som vibrasjoner, som ble samlet opp av de roterende, mekaniske harddiskplatene. 

Fenomenet hvor vibrasjoner får ting til å gå i stykker, er nok best kjent fra broen Tacoma Narrows Bridge, som i 1940 kollapset fordi høye vindhastigheter fikk brodekket til å vibrere inntil det kollapset.
Berømt brokollaps:

Fenomenet hvor vibrasjoner får ting til å gå i stykker, er nok best kjent fra broen Tacoma Narrows Bridge, som i 1940 kollapset fordi høye vindhastigheter fikk brodekket til å vibrere inntil det kollapset.

Moderne pc-er er ikke i fare

Du trenger imidlertid ikke frykte at en moderne pc også vil bryte sammen hvis du spiller Janet Jacksons låt. 

Harddiskprodusentene har siden endret designen på harddiskene sine, og dermed kan du spille av denne låten på en moderne datamaskin. 

Men det er naturligvis en risiko for at kriminelle oppdager de ødeleggende frekvensene på moderne harddisker og deretter bruker informasjonen til utpressing.

Hvis du har en nyere pc – og har motet til det – kan du selv lytte til den ødeleggende poplåten i videoen nedenfor. Det er imidlertid på eget ansvar.

> Les også: Derfor bør du gi harddisken din en sikkerhetssjekk – se hvordan her

Kanskje du er interessert i...