pdf reader

Når du skal lese pdf-filer på pc-en eller mobilen, trenger du å ha en pdf-reader. 

Velg riktig leser til PDF-er

PDF-filer kommer du ikke utenom, enten du skal lese meldinger fra staten eller se kontoutskrifter fra banken. Her får du en oversikt som viser hvordan du best leser PDF-er på pc og mobil.

3. desember 2018 av Henning Dadkhah Rasmussen

Allerede i 1993 forutså selskapet Adobe det ville bli behov for å sende mengder av dokumenter elektronisk. Derfor lanserte de PDF-formatet, lenge før internett hadde erobre verden.

Adobe fikk rett, og i dag er PDF verdens mest utbredte dokumentformat. Det blir brukt til de fleste dokumenter som kommer fra det offentlige, fra banker og andre virksomheter.

I privat regi kommer vi heller ikke utenom formatet. Fordelen med PDF er at originaldokumentene tar mindre plass, og de kan leses på tvers av enheter og operativsystemer.

Velg riktig PDF-reader

For å lese en PDF på pc eller smarttelefon må du bruke en PDF-leser (PDF-reader) – et program som kan lese PDF-filer.

For mange er Adobe Reader et opplagt valg til pc-en, men programmet tar ganske stor plass. Det er på flere hundre megabyte og kan bruke mye av plassen du har til rådighet på harddisken. Vi vil i stedet anbefale et lettere alternativ.

Foxit Reader, som du kan laste ned gratis i Fordelssonen via denne koblingen (hvis du abonnerer på Komputer for alle), er bare på cirka 10 MB og er glimrende til å vise innholdet i PDF-er.  

Hvis du har Windows 10 på pc-en, kan operativsystemet faktisk også vise PDF-er i nettleseren Edge, men da kun med de enkleste innstillingene.

pdf reader for android

Adobe Acrobat Reader er en god PDF-leser for Android-mobilen, men til pc finnes det andre alternativer

Les PDF-er på smarttelefonen

Hva Adobe neppe forutså i 1993, var at de fleste i dag blant annet mottar epost og meldinger fra det offentlige direkte på telefonskjermen.

Dermed har du også behov for en PDF-leser til smarttelefonen. Her anbefaler vi Adobe Acrobat Reader til iPhone eller samme app til Android. 

I motsetning til pc-versjonen, virker appen raskt på telefonen.

Her kan du se en video av Adobes presentasjon av Acrobat 1.0, programmet som for første gang kunne lage PDF-filer av dokumentene dine. 

Problemer med PDF-filer?

I Komputer for alles Spør oss-forum kan du lese andres pc-spørsmål og se svarene fra våre eksperter. 

Hvis du abonnerer på bladet, kan du også logge deg inn og stille spørsmål døgnet rundt, og er du heldig kan du også få andre leseres erfaringer med tilsvarende problemer.

Akkurat nå kan du prøve en utgave av Komputer for alle og få tilgang til både Spør oss-forumet og Fordelssonen med over 300 sikre og gjennomtestede programmer for kun kroner 29,-. 

Kanskje du er interessert i...