Slektsforskning i kirkebøker på nettet

Finn slekten din i kirkebøker og andre arkiver på internett.

Finn slekten på nettet

Du kan oppsøke kirkebøker og andre digitale kilder på internett og finne informasjon om slekten. Her viser vi hvordan du gjør det.

14. januar 2021 av Steffen Nielsen

Slektsforskning er en givende hobby som både kan gi innblikk i slektshistorien og gi deg muligheten til å blir kjent med nålevende, men hittil ukjent familie.

Det er også en hobby som krever mye arbeid, men det har heldigvis blitt lettere i løpet av de siste årene.

Du trenger nemlig ikke å besøke fysiske arkiver i samme omfang som tidligere, ettersom mye av materialet er skannet inn og finnes på internett.

Her er Komputer for alles beste slektsforskningstips på nettet.

Les kirkebøker på nettet

Et viktig hjelpemiddel på nettet er utvilsomt digitalarkivet.no. Der finner du alle skannede kirkebøker på et sted.

Kirkebøkene er prestens arkiv. Her finner du informasjon om fødsler, konfirmasjon, forlovelser, vielser og dødsfall. Det finnes også lister over hvem som har flyttet til og hvem som har flyttet fra et sted. 

De fleste kirkebøkene er imidlertid ikke søkbare, så du slipper ikke unna arbeidet med å bla og tyde prestens mer eller mindre tydelige håndskrift.

Søk i folketellingene

arkivverket.no finner du folketellingene fra den første fullstendige i 1769 til og med 1910. Folketellingene offentliggjøres etter 100 år. Disse viser også hvor folk bodde på det aktuelle tidspunktet.

Let etter amerikansk slekt

Leter du bakover i historien, finner du ganske sikkert familie som har emigrert til USA. Family Search er den beste kilden hvis du er på jakt etter amerikanske familiemedlemmer.

Dette er noen av kildene du kan bruke for å komme i gang med forskningen. Det finnes mengder med digitalt materiale å utforske. Hittil har arkivinstitusjoner over hele landet digitalisert over 70 millioner sider analogt materiale.  

> Les mer om slektsforskning

Serie om slektsforskning i fire deler

En guide i Komputer for alle nummer 11/2018 viser deg verktøyene du trenger for å bli en effektiv slektsforsker. Guiden viser hvordan du finner opplysninger i forskjellige kilder og hvordan du organiserer informasjonen i et godt databaseprogram. 

I den første delen lærer du om databaseprogrammet Legacy Family Tree.  

Programmet Legacy Family Tree er på norsk, og hvis du abonnerer, kan du laste det ned gratis fra Fordelssonen her. 

Slektsforskning: Kartlegg familiehistorien din
Slektsforskning: Kartlegg familiehistorien

Et databaseprogram der kan du legge inn og organisere opplysninger om slekten.

Kjøp bladet hos din nærmeste bladforhandler eller tegn et abonnement nå og les guiden med den samme i appen Wype,

> Akkurat nå kan du få 1 nummer av Komputer for alle og få tilgang til over 300 programmer og mye annet digitalt innhold for kun kroner 29,–!

Kanskje du er interessert i...