Du har kanskje en rekke dårlige eller direkt skadelige programmer liggende på pc-en.
Stygg overraskelse

Du har kanskje noen programmer på pc-en som er direkte skadelige.

© Shutterstock

Slett disse problematiske programmene

Det finnes mange gode programmer til Windows, men dessverre også noen som skaper flere problemer enn de løser. Her er tre programmer du bør slette.

15. januar 2021 av Martin Lorentsen

Gjennom årene har vi i Komputer for alle anbefalt mange godt og nyttige programmer til pc-en.

Det har vært programmer som gjør oppstarten raskere, rydder opp på harddisken eller gjør det enklere å konvertere filer.

Det finnes dessverre også programmer som ikke er så bra, og noen av dem har du kanskje på maskinen.

Vi har til og med anbefalt et par av dem tidligere, men for eksempel på grunn av nye eiere, tvilsomme funksjoner eller mangelfulle oppdateringer kan vi ikke lenger anbefale at du har programmene liggende på pc-en.

Her er en liste over tre programmer som er dårlige eller direkte skadelige for pc-en, og som du derfor bør slette med en gang.

LES OGSÅ: Apper du bør slette fra telefonen

1. En tidligere favoritt kan føre til problemer

Vi har flere ganger lovprist programmet CCleaner, og det er et program som rydder effektivt opp på pc-en. Programmet ble imidlertid kjøpt av antivirusfirmaet Avast i 2017, og siden det har det bare gått nedover.

For det første har CCleaner fått en litt tvilsom funksjon hvor du deler flere følsomme opplysninger med Avast, men mindre du velger å deaktivere funkjonen selv. Programmet har også blitt hacket flere ganger, og konsekvensen av det er at bruker har fått skadevare i stedet for et godt opprydningsprogram på pc-en.

Ifølge Avast skal problemene være løst, men man kan jo spørre seg om man stoler på et opprydningsprogram som flere ganger har blitt hacket og som ber om følsomme opplysninger.

Komputer for alle anbefaler i stedet programmet Clean Master, som du kan laste sikkert ned fra Fordelssonen sammen med en grundig veiledning.

LES OGSÅ: Så mye er dine personopplysninger verdt

2. Store sikkerhetshull i Zoom

Videoprogrammet Zoom ble voldsomt populært da pandemien slo til og mange måtte jobbe hjemmefra. Etter hvert som tiden gikk ble det oppdaget flere sikkerhetsproblemer med programmet som gjorde det lett for hackere å få tilgang til private opplysninger.

Vi anbefaler derfor at du bruker videotjenesten Skype til videosamtaler.

Du kan også bruke videofunksjonen i Facebook Messenger eller Google Hangouts.

> Du finner Skype og en veiledning i Fordelssonen

3. Si farvel til Java

Et annet program med sikkerhetshull er Java, som er en slags miniutgave av et operativsystem.

Det har lenge vært nødvendig å ha Java på pc-en for sikker pålogging til  hjemmesider som nettbanken. Slik er det heldigvis ikke lenger.

Opp gjennom årene har Java nemlig hatt alvorlige problemer med sikkerheten, og brukerne har blitt bombardert med oppdateringer som har forsøkt å tette hullene.

Programmet har også ført til at flere ved et uhell har fått installert verktøylinjen fra Ask.com, som du selv må takke nei til når du installerer Java.

Fordi det ikke lenger er nødvendig å ha Java for at påloggingen til en hjemmeside skal være sikker, trenger du ikke et alternativ til programmet.

LES OGSÅ: Store sikkerhetshull i populær videotjeneste

Du bør også fjerne Adobe Flash Player fra pc-en. Adobe har lagt ned programmet, slik at det vil ikke komme sikkerhetsoppdateringer lenger, og dermed kan hackere lett finne en vei inn på pc-en. Lese mer om det her.

Mange gode alternativer

I Komputer for alle nummer 2/2021 kan du lese om flere programmer som du kanskje har, men bør slette fra pc-en. Vi gir deg også forslag til programmer som du kan bruke i stedet.

Det finnes nemlig mange gode alternativer til de skadelige programmene, og dem kan du lese mer om i bladet.

Programmene vi anbefaler er gratis, og hvis du abonnerer på Komputer for alle kan du sikkert laste dem ned fra Fordelssonen sammen med en veiledning.

> Finn programmene i Fordelssonen

Er du ikke abonnent på Komputer for alle, kan du lese om hvordan du blir det her. 

Da får du også tilgang til artikkelen om de skadelige programmene og de gode alternativene med en gang.

Kanskje du er interessert i...