Noen apper tilbyr hurtiglån og bruker ufine metoder til å kreve inn pengene.
Låneapper:

Du bør styre langt unna apper som tilbyr hurtiglån. I noen tilfeller ble nedbetalingstiden plutselig redusert til åtte dager, og låntakerne mottok trusler om at långiver ville kontakte offerets familie og venner og vise forfalskede bilder.

15 millioner ofre svindlet av ulovlige låneapper

Du bør alltid være forsiktig med å ta opp hurtiglån, og hvis du i tillegg tenker på å låne penger via en hurtiglånsapp, bør alle alarmklokkene ringe.

Vi har opp gjennom tidene sett mange oppfinnsomme svindelmetoder på nettet og via mobil/nettbrett-apper, og nå kan vi legge til enda en type på listen: Nemlig utpressing via hurtiglån.

Sikkerhetsselskapet Lookout har avslørt at 251 Android-apper og 35 iOS-apper for iPhone tilbyr hurtiglån til svært kritikkverdige betingelser.

Totalt var de farlige appene lastet ned mer enn 15 millioner ganger.

> Les også: Slik ser du om en app er falsk

Appen krever tilgang til bilder og kontakter

I appen kan du søke om et hurtiglån under det som ser ut som vanlige betingelser – noe som kan være fristende i disse tider med energikrise og inflasjon.

Når du åpner appen første gangen krever den tilgang til alle bilder og videoer på telefonen, lagrede kontakter og til og med til å ringe og sende tekstmeldinger. 

Med andre ord flere tillatelser enn det som burde være nødvendig for å tilby deg et hurtiglån. Men hvis du nekter, kan du heller ikke søke om lån via appen.

Deretter må du skanne og sende inn en rekke personlige papirer i appen, og til slutt blir du presentert for lånebetingelser som umiddelbart ser rimelige og normale ut.

> Les også: Hackere spionerer på Android-brukere med spionprogram 

Du bør alltid være forsiktig når en app krever for mange tillatelser etter installeringen. Denne låneappen prøver blant annet å få tilgang til alle medier og kontakter på telefonen.
Tillatelser:

Du bør alltid være forsiktig når en app krever for mange tillatelser etter installeringen. Denne låneappen prøver blant annet å få tilgang til alle medier og kontakter på telefonen.

Lånebetingelsene endres uten varsel

Kort tid etter at du har tatt opp lånet vil du enten motta hele eller deler av beløpet på kontoen din, men straks etter dette endres både renta og nedbetalingstiden, og det dukker opp nye, gedigne gebyrer.

I noen tilfeller har nedbetalingstiden på lånet plutselig endret seg fra 180 dager til kun 8 dager, og betaler du ikke i tide, dukker det opp flere klekkelige renter og strafferenter.

Du kan med andre ord havne i en gebyrfelle som du ikke kommer deg ut av.

I dette tilfellet krever appen at du skanner og sender inn bilde-ID og offisielle papirer. Opplysninger som kan misbrukes til identitetstyveri.
Personlige opplysninger:

I dette tilfellet krever appen at du skanner og sender inn bilde-ID og offisielle papirer. Opplysninger som kan misbrukes til identitetstyveri.

Avslører gjelden din til familie og venner

Hvis du nekter å betale de økende og uforholdsmessig høye rentene og gebyrene samt det opprinnelige beløpet, tyr de kriminelle til andre og tøffere metoder.

De begynner nå å bruke opplysningene de har stjålet fra telefonen din til å kontakte venner og familie og avsløre gjelden din.

Vi har også sett eksempler på at de har sendt redigerte og kompromitterende bilder av offeret til kontaktene på telefonen. 

> Les også: Apple samler inn data – selv om du deaktiverer det

Google og Apple tillater hurtiglånsapper

De 280 appene ble hovedsakelig lastet ned av ofre i utviklingsland som India, Colombia, Mexico, Nigeria, Thailand, Filippinene og Uganda, der midlene er små, men det er absolutt ikke et mindre farlig fenomen her i Vesten – spesielt ikke med den høye inflasjonen og de stigende energiprisene.

De appene som sikkerhetsselskapet Lookout har avslørt, er takket være selskapets tips blitt fjernet fra de respektive appbutikkene, men det kan være flere der ute – eller flere på vei.

> Du ser listen over de 280 appene her

Ifølge både Googles og Apples betingelser er det tillatt å ha apper som tilbyr hurtiglån. Begge selskapene har imidlertid en rekke strenge krav til lånebetingelsene, som selvfølgelig ble brutt i disse 280 tilfellene.

Ifølge Apple og Googles regler må minimum nedbetalingstid være 60 dager og maksimal årlig kostnadsprosent må ikke overstige 36 prosent.

Hvis du vurderer å ta opp et hurtiglån for å betale de høye regningene, anbefaler vi at du besøker leverandørens nettsted i stedet for å laste ned en app.

> Les også: Slik oppdaterer du apper på telefonen

Kanskje du er interessert i...