Chat-tjenesten kan høre lydene rundt deg selv om mikrofonen er dempet
Demp mikrofonen:

Det er kanskje ikke nok å klikke på Demp-knappen i programmet hvis du vil være sikker på at ingen hører lydene rundt deg.

Chat-tjenesten kan høre lydene rundt deg selv om mikrofonen er dempet

Demp-knappen demper mikrofonen i videochat-tjenester og sørger dermed for at andre i samtalen ikke kan høre deg, men i noen tilfeller kan programmet fortsatt høre lydene rundt deg.

25. april 2022 av Martin Lorentsen

Når du trykker på Demp-knappen i videochat-tjenester som Skype og Zoom og slår av mikrofonen, går du sikker ut fra at ingen kan høre deg. Men det er ikke alltid tilfellet.

Det er nemlig ikke alltid nok bare å klikke på knappen som demper mikrofonen når du bruker videochat-tjenester hvis du vil sikre at ingen kan høre deg.

Noen videochat-programmer kan nemlig fortsatt høre lydene rundt deg selv om du demper mikrofonen.

Dette viser de foreløpige resultatene fra en studie utført av forskere ved University of Wisconsin-Madison og Loyola University i Chicago i USA.

LES OGSÅ: Hold møter med opptil 50 personer direkte i Messenger

Lyddata sendes fortsatt til serverne

Teamet bak undersøkelsen har oppdaget at uansett om mikrofonen er slått på eller av i et videochat-program, samler programmet fortsatt inn lyddata.

For eksempel har forskerne oppdaget at den populære videochat-tjenesten Zoom aktivt sjekker om du snakker selv om du har dempet mikrofonen.

Det verste eksempelet var imidlertid tjenesten Cisco Webex, som hentet inn lyddata og sendte det videre til programserverne, akkurat som det ville gjort hvis mikrofonen var slått på og i bruk.

Cisco Webex har senere forklart til Bleeping Computer at de i kjølvannet av undersøkelsen har sluttet å sende ut mikrofonens telemetridata, og at de tar sikkerheten svært alvorlig.

LES OGSÅ: Slik slår du av kameraets posisjonsdata

Algoritme regner ut hva du gjør

Undersøkelsen viser også at det er mulig å regne ut hva du gjør basert på lyddata. Ved hjelp av en algoritme var det i 82 prosent av tilfellene mulig for forskerne å regne ut hva brukeren foretok seg basert på lyddataene.

Lydene som algoritmen fanget opp, omfattet blant annet matlaging, støvsuging og hva brukeren lyttet til av musikk i bakgrunnen.

Dette kan medføre sikkerhetsproblemer, for videochat-tjenester brukes også av politikere og andre personer som har sensitiv informasjon, og der datalekkasje kan få katastrofale følger.

LES OGSÅ: Slik holder du møte på nettet

Slik sikrer du at ingen hører

Hvis du vil være helt sikker på at ingen kan høre hva som skjer rundt deg når du bruker en videochat-tjeneste, er det altså ikke nok bare å slå av mikrofonen ved å klikke på Demp-knappen i programmet.

Sørg for at mikrofonen er helt deaktivert. 

Én løsning er å justere lydinnstillingene i Windows når du vil dempe lyden. Men det kan være en vanskelig prosess.

Den beste løsningen er å kjøpe en ekstern mikrofon eller hodetelefoner med mikrofon som har en fysisk knapp som slår mikrofonen av og på. Bare på den måten er du 100 % sikker på at programmet ikke hører lydene rundt deg.

LES OGSÅ: Få bedre lyd fra mikrofonen

Kanskje du er interessert i...