Malware i kode
© Shutterstock

Populært program brukt til å spre skadevare

Over 130 millioner av verdens pc-brukere kan ha fått virus med et av programmene sine, nemlig optimaliseringsprogrammet CCleaner fra Piriform. CCleaner har blitt hacket og brukt til å spre skadevare. Her viser vi hva du må gjøre hvis du har programmet på maskinen.

19. september 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Oppdatering:

Produsenten av CCleaner har for lengst tettet sikkerhetshullene. Vi har testet programmet flere ganger og kan trygt anbefale å bruke det.

Du finner en guide som viser hvordan du installerer CCleaner i Fordelssonen. Her finner du også programmer for sikker nedlastning.

Les mer: Effektiv pc-rydding med CCleaner

_________________________________________________________________

Det er viktig å ha regler for å beskytte seg mot virus. En av de viktigste er at du ikke laster ned noe du ikke vet hva er, men noen ganger er dessverre ikke dette nok.

Programmet CCleaner er utviklet for å fjerne unødvendige småfiler fra pc-en og dermed frigi plass, slik at maskinen jobber raskere. 

For millioner av CCleaner-brukere har programmet dessverre også sluppet inn skadelig innhold, avslører Avast eieren av Piriform og dermed også CCleaner.

Hackere har nemlig klart å koble skadevare til de vanlige installasjonsfilene, og det har i følge Avast rammet 2,27 millioner pc-er. De skadelige filene kan i verste fall installere utpressingsfiler eller tasteloggere, som informerer andre om tastetrykkene dine.

Les mer om datasikkerhet

Er jeg rammet?

Det dreier seg om installasjonsfiler hentet fra én bestemt server, og derfor er det få av de 130 millioner brukerne som har blitt rammet. I følge Avast er det ingenting som tyder på at filene har ført til alvorlig skade på noen maskiner.

Likevel kan det være smart å skanne maskinen for skadevare hvis du bruker CCleaner. Til det kan du bruke programmet Malwarebytes Anti-Malware som du finner i Fordelssonen.

Piriform har nå sluppet en oppdatert og sikker versjon av CCleaner. Det bør du installere hvis du bruker programmet. Oppdatert versjon finner du i vår Fordelssone. 

Les også: Her er de beste antivirusprogrammene

Kanskje du er interessert i...