Yandex SDK AppMetrica sender data fra din mobil til russiske servere.

Det russiske selskapet Yandex innhenter data fra tusenvis av apper og lagrer dem på russiske servere. 

Data fra mobilen din sendes til Russland

Mange apper inneholder kode som sender brukerdata, for eksempel IP-adresser, til servere hos selskapet Yandex – Russlands svar på Google.

7. april 2022 av Steffen Nielsen

Yandex er en av verdens ledende IT-giganter. Selskapet anses av mange for å være det russiske svaret på Google. 

Selskapet står blant annet bak søkemotoren Yandex.ru, en e-posttjeneste, en korttjeneste og en oversettelsestjeneste.

Nå møter selskapet motbør etter at det ble avslørt at IT-giganten sender data fra tusenvis av apper til Android og iPhone til servere i Russland. 

Krigen satte stopper for ekspansjon

Frem til nylig hadde Yandex planer om å ekspandere til en rekke vestlige land. 

Men planene fikk imidlertid et skikkelig skudd for baugen etter Russlands invasjon av Ukraina. 

Vestlige virksomheter som DuckDuckGo og Uber avsluttet nemlig samarbeidet med Yandex i begynnelsen av mars, og alle Yandex sine planer om investeringer i Vesten er satt på pause.

Sender data til servere i Russland

Nå har Yandex fått enda et problem – eller kanskje er det heller mobilbrukere som har problemer. 

Det viser seg nemlig at Yandex står bak en statistikkmodul som er innebygd i tusenvis av apper til Android- og iPhone-mobiler.

Statistikkmodulen AppMetrica SDK samler inn data som IP-adresser og informasjon om fingeravtrykk, som eksperter sier kan brukes til sporing. Helt konkret betyr det at hvis du bruker disse appene, blir data fra mobilen din sendt til og lagret på Yandex sine servere i Russland og Finland. 

Ifølge Yandex er det snakk om anonymiserte data om enheter, nettverk og IP-adresser – og altså ikke informasjon som kan brukes til å identifisere brukerne.

Ifølge mediet Financial Times, som har skrevet om modulen AppMetrica SDK fra Yandex, er det et potensielt sikkerhetsproblem fordi Yandex kan bli tvunget av russiske domstoler til å utlevere opplysningene til myndighetene.

> Les også: Tusenvis av russere laster ned Wikipedia

Vær ekstra forsiktig med VPN-apper

Som vanlig mobilbruker har du dessverre ingen mulighet til å vite om appene dine inneholder AppMetrica SDK-modulen, men mange apputviklere har i disse dager vært travelt opptatt med å fjerne modulen fra produktene sine.

Noe tyder imidlertid på at du må passe ekstra godt på hvis du bruker VPN på mobilen. 

Ifølge Financial Times er AppMetric SDK nemlig blitt installert i 21 VPN-apper de siste 30 dagene.

Det ses som et tegn på at VPN-apper, som ofte har som formål å omgå sensur, nå i virkeligheten kan brukes til å spore brukerne – blant annet innbyggerne i Ukraina.

Personvernforsker Zach Edwards var den første som kastet lys over problematikken rundt AppMetrica SDK, og han mener at mer enn 52 000 apper er berørt. Du kan lese tweetene hans om temaet her.

Kanskje du er interessert i...