De 10 beste sikkerhetstipsene til mobil og pc i ferien

Er dine digitale enheter klare for sommerferien?

De 10 beste tipsene om digital sikkerhet i ferien

Skal du ha med deg mobilen, nettbrettet eller den bærbare i ferien? Uansett er det viktig at du sørger for at de digitale enhetene er godt beskyttet mens du slapper av. Her er en liste over ting du kan gjøre før, under og etter ferien for å sikre deg så godt som mulig.

25. juni 2018 av Martin Haverholm

Før du reiser:

1. Installer sikkerhetsprogrammer

Virus og skadevare tar ikke ferie selv om du gjør det. Sørg derfor for å ha sikkerhetsprogrammer på alle enhetene du tar med på turen.

Selv om du vanligvis ikke har sikkerhetsprogrammer fordi du mener at du ikke klikker på farlige hjemmesider, er det viktig at du installerer slike programmer før ferien. Du kan nemlig ikke vite hvor sikkert hotellets WiFi er.

Les også: Slik sikrer du hjemmet mens du er på ferie

2. Hold alle enheter oppdatert

Å ha oppdaterte enheter er også viktig når du er på ferie. Selv om det i dag er fri roaming i EU, er det ofte begrensninger på hvor mye data du kan bruke utenfor Norge.

Derfor er det en god idé å sørge for at alle programmer er oppdatert før du reiser. Da slipper du å bruke mobildata på å oppdatere i ferien.

3. Bruk gode passord

Det er viktig å ha sterke passord på de forskjellige nettkontoene. Du kan som sagt aldri være helt trygg på hotellets nettverk, og jo flere hindringer du kan sette opp for hackere, desto bedre er det.

> Sjekk selv: Er passordene dine sikre?

4. Sørg for at "spør før tilkobling" er aktivert under nettverksinnstillinger

Et populært triks hackere bruker på turiststeder, er å opprette et åpent WiFi-nettverk og bruke det til å få tilgang og kontroll over pc-en din.

Mange pc-er og mobiltelefoner er stilt inn slik at de oppretter forbindelse til åpne nettverk automatisk. Dette må du sørge for at er skrudd av på alle enheter.

> Les mer om datasikkerhet her

5. Ta sikkerhetskopi før du reiser

Selv om du har sikret deg på alle mulige måter mot at hackere og andre får tilgang til enhetene dine, kan du jo hende at du mister pc-en, nettbrettet eller mobiltelefonen.

Har du sikkerhetskopi av alle filene dine, mister du i hvert fall ikke disse.

> 3 sikre måter å sikkerhetskopiere på

6. Pakk alltid pc-en i håndbagasjen

Det har seg dessverre slik at bagasje kan bli sendt med feil fly eller blir borte når du er på reise.

Det er også eksempler på at kofferter har godt i stykker fordi de har fått hardhendt behandling. Det har til og med hendt at verdier har forsvunnet etter at bagasjen er sjekket inn.

Pakker du derimot de digitale enhetene i håndbagasjen, har du dem alltid med deg. Slå av Bluetooth, og sørg for å overholde flyselskapets regler for hvordan mobile enheter brukes ombord.

På ferien:

7. Unngå ukjente nettverk

Selv om du har sørget for at de mobile enhetene ikke kobler seg til åpne nettverk, kan det likevel være fristende å takke ja til fri WiFi på stranden eller ved svømmebassenget. Ikke bruk det!

Spør heller etter passord til hotellets nettverk i resepsjonen eller på en lokal kafé, hvis den er nærmere.

Husk at nettverk opprettet av svindlere, godt kan utgi seg for å være hotellets eller kaféens åpne nettverk, så vær skeptisk til HotelLaPlaya_Guest eller Starbucks_Free1.

8. La aldri pc-en, nettbrettet eller mobilen ligge synlig

Verken på hotellrommet, ved svømmebassenget eller i bilen. Det er ingen grunn til å friste folk som har problemer med å la andres ting være i fred.

9. Bruk aldri nettbank på en offentlig pc

Pc-er på nettkaféer, i hotellobbyer og lignende kan være greie å bruke hvis du har et mobilabonnement med begrenset datapakke.

Bare husk at du aldri vet hvem som har brukt pc-en før deg. De kan for eksempel ha installert programmer som kan snappe opp informasjon du legger inn, så ikke logg inn på sider hvor du legger igjen følsomme opplysninger.

Når du kommer hjem:

10. Sørg for å endre passordene når du kommer hjem fra ferien

Det er en god idé å endre passord når du kommer hjem. Som nevnt over kan du aldri være hundre prosent sikker på nettverkene du har vært innom i ferien. Selv om det har gått greit, kan du ikke være helt sikker må om noen har stjålet opplysninger fra deg, men venter en stund før de bruker dem.

> Her kan du lese flere tips om hvordan du får en sikker pc

Redaksjonen anbefaler: Få en komplett sikkerhetspakke nå

Komputer for alle har samlet 10 gode programmer i en komplett sikkerhetspakke. Programmene er nøye valgt ut og gjennomtestet av redaksjonen, og du kan alltid laste ned den nyeste versjonen fra bladets Fordelssone.

Til hvert program får du dessuten en grundig trinn-for-trinn-guide som hjelper deg med å sikre pc-en best mulig.

> Akkurat nå får du en utgave av Komputer for alle med full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29‚–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...