Hacker

Har du opplevd at hackere har sendt deg epost – fra din egen adresse? Her får du forklaringen.

© Shutterstock

Hvordan kan hackeren skrive fra epostadressen min?

Hackerne bruker et snedig triks for å få deg til å tro at de har hacket epostadressen din. Her viser vi hvordan du kan sjekke om de har fått tilgang.

25. mars 2019 av Niklas Ernst

"Hei, jeg har hacket kontoene dine og tatt kontroll over nettkameraet ditt. Jeg har opptak av skjermen din og deg mens du har vært inne på hjemmesider med pornografisk innhold."

Slik kan en såkalt sextortion-epost innledes, og denne typen meldinger havner i stadig flere innbokser. Ofte hevder personen bak at de er i besittelse av kompromitterende bilder av deg og at de har fått tak i passordet ditt.

Ofte kan det se ut som om meldingen er sendt fra din egen epostadresse, og at hackeren tilsynelatende har hatt tilgang til den.

Men i de aller fleste tilfeller stemmer ikke dette.

Slik lurer du hacker-trikset 

Hensikten med å sende eposten slik at det ser ut som den kommer fra din egen adresse, er at det skal se ut som om vedkommende har hacket og overtatt epostkontoen din.

I virkeligheten har hackeren brukt en epostserver og et program som kan endre avsenderen av eposten. Dermed ser det ut som om meldingen er sendt fra din egen epostkonto.

Du kan klikke på "Se detaljer", "Vis opprinnelse" eller noe lignende og se om eposten faktisk er sendt fra epostkontoen din, eller om det skjuler seg en annen avsender bak meldingen.

hacker mail

Her har vi klikket på "Opprinnelig melding", men etter litt detektivarbeid ser vi ut at meldingen ikke er sendt fra vår adresse, men derimot fra en kryptisk epostadresse vi ikke kjenner til. Det betyr at hackeren ikke har klart å komme seg inn på epostkontoen vår.

© Komputer for alle

Er du fortsatt i tvil om eposten er sendt fra adressen din, kan du prøve dette trikset: Klikk på "Sendt" eller "Sendte meldinger".

Finner du meldingen der, så er den sendt fra din adresse. I så fall bør du snarest endre passordene dine og aktivere totrinns-bekreftelse der det er mulig.

Finner du ikke meldingen i Sendt-mappen, betyr det at den sannsynligvis kommer fra en helt annen adresse.

> Les også: 6 råd som sikrer deg mot svindelmeldinger

Unngå fellen: Slett falsk epost

Uansett bør du alltid slette epost fra folk som hevder at de har passordene dine, personlig informasjon om deg eller meldinger som krever penger for ikke å videresende kompromitterende bilder til venner og kjente.

Har du kommet til å sende personlige opplysninger, for eksempel betalingsinformasjon, bør du straks kontakte banken din og politiet. 

Du bør også oppdatere passordene dine og sørge for at de er sterke.

> Les også: Slik får du et sikkert passord

Komputer for alle anbefaler:

Et av våre best råd om passord, er at du bør bruke forskjellige, sterke passord til forskjellige tjenester. Vi vet også at det kan være vanskelig å huske mange forskjellige passord.

Derfor anbefaler vi at du bruker et passordprogram. Da kan du ha sikre passord overalt, mens bare ha behov for å huske ett.

Som abonnent kan du laste ned programmet LastPass, som er et godt passordprogram fra Fordelssonen. Her finner du også en grundig veiledning på norsk, slik at det er lett å komme i gang.

> Les mer om LastPass i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...