Svindlere prøver å lure deg med spam og phishing
Spam

Det blir stadig vanskeligere å avsløre epost som prøver å svindle deg, men her er seks gode råd.

© Shutterstock

Seks råd som sikrer deg mot svindel og spam

Du har sikkert fått epost som lover gratis penger, billig elektronikk eller som hevder å inneholde viktig informasjon fra myndighetene. Det gjelder å være våken for å unngå å bli svindlet. Her er seks gode råd om hvordan du sikrer deg mot epostsvindel.

1. mai 2023 av Redaksjonen

En epost fra Skatteetaten ligger i innboksen og hevder at skatteoppgjøret er klart. Men før du klikker på noe i meldingen bør du være sikker på at avsenderen er den de gir seg ut for – og ikke en svindler.

I verste fall risikerer du at bankkontoen blir tømt.

Slik uønsket epost kalles blant annet spam og phishing (søppelpost og nettfiske på norsk), og hensikten er å lure deg. Det kan være:

  1. Ved å lokke deg inn på en hjemmeside som infiserer pc-en med virus. 
  2. Ved å få deg til å laste ned et vedlegg som inneholder virus eller installerer "ransomware", altså løsepengevirus, på pc-en.
  3. Ved å få deg til å sende personlig informasjon i den hensikt å skaffe seg tilgang til bankkontoen din.
Les også: Hva er utpressingsvirus?

Slik oppdager du spam:

1. Sjekk avsender

Er avsenderdomenet (det som står etter @) ukjent, bør du være på vakt.

Hvis "skatteoppgjøret" for eksempel kommer fra ”@navnnavnesen.skatt.no”, og avsenderadressen også inneholder en tallrekke, bør alarmklokkene ringe. Dette er sannsynligvis søppelpost som fisker etter personlige opplysninger.

2. Vær oppmerksom på vedlegg

Åpne aldri et vedlegg før du er absolutt sikker på at du kan stole på avsenderen.

Filene kan inneholde virus eller de kan gi hackere tilgang til pc-en slik at filene kan bli tatt som gissel – det er dette som kalles ransomware eller løsepengevirus.

Ikke klikk på filer fra ukjente avsendere.

Her er en epost som nylig havnet i artikkelforfatterens innboks. Svindlerne forsøker å få meg til å laste ned en fil som Google har merket som virus. Avsenderen er dessuten «kevin85.com», og han kjenner jeg ikke.

3. Vær oppmerksom på dårlig språk

Spam har ofte et klønete språk fordi hackere gjerne bruker oversetterprogrammer som Google Translate, og kjører originalteksten gjennom det.

4. Før musen over koblinger

Når du fører musen over koblinger i eposten, vil du se mottakeradressen nederst i nettleseren. Det kan gi deg svar på om det er en sikker adresse.

5. Send aldri personlig informasjon i epost

Skatteetaten og andre offentlige myndigheter vil aldri be om personlig informasjon eller konto- og kortopplysninger i en epost. Får du spørsmål om det, er det svindel.

Ring dem hvis du er usikker.

Er du i tvil, bør du vente med å åpne meldingen, klikke på koblinger eller laste ned vedlegg.

Søk på avsenderen eller på noen av avsnittene i Google for å se om andre har hatt problemer med den samme eposten.

6. Ikke svar på meldingen – bare merk den som "uønsket" eller "spam"

Det bare én ting å gjøre hvis du finner ut at en melding er spam, nemlig å opprette et filter slik at søppelpost havner i filteret og ikke i innboksen. 

Du må ikke kansellere eller melde deg av eposten via ”unsubscribe” eller liknende. Det gir avsenderen signal om at epostadressen er aktiv, og dermed får du enda mer uønsket epost. 


Sikkerhetskopier pc-en

Hvis du er redd for å bli rammet av løsepengevirus eller andre former for trusler, bør du gjøre det du kan for å være best mulig sikret.

Sørg for å ha gode, oppdaterte sikkerhetsprogrammer installert på pc-en, slik at den ikke blir infisert hvis du skulle komme til å klikke på en farlig kobling i en epost.

Sørg også for å sikkerhetskopiere maskinen med jevne mellomrom. slik at du ikke mister viktige filer, bilder eller annet innhold hvis uhellet skulle være ute.

Du kan sikre deg med Sikkerhetspakken fra Komputer for alle som du finner i Fordelssonen. Der ligger det seks programmer med veiledninger på norsk, slik at det er lett å komme igang.

> Akkurat nå kan du få en utgave av Komputer for alle og full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29,–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...