Nodersok-malware

Viruset Nodersok har rammet tusenvis av pc-er. Her kan du se hvordan du beskytter din.

© Shutterstock

Microsoft: Ny Nodersok-skadevare gjør pc-en til en zombie

En ny skadevare har rammet tusenvis av brukere i USA og Europa. Se hva den gjør med pc-en og hvordan du beskytter deg så effektivt som mulig.

7. oktober 2019


Tusenvis av pc-er over hele verden er rammet av en ny skadevare. Advarselen kommer fra Microsoft. Selskapet har oppdaget en ny type skadevare som har fått navnet Nodersok.

Nodersok er distribuert til ofrenes pc-er via ondsinnede annonser på internett.

Annonsene laster ned en fil til pc-en, og hvis en bruker åpner filen, blir skadevaren installert på maskinen.

Nodersok deaktiverer sikkerhetsprogrammer

Skadevaren har ført til mye elendighet. Blant annet forsøker Nodersok å deaktivere Windows Update og Windows Defender, samtidig som den forsøker å skaffe seg svært dyptgripende tilgang til operativsystemet. 

Skadevaren gjør også en infisert pc til en slags zombie-pc.

Når Nodersok er installert, kan bakmennene bruke pc-en til tvilsomme handlinger. De kan for eksempel bruke maskinen til angrep på andre pc-er eller la den fungere som en skjult server for bakmennene, slik at de blir vanskeligere å finne for myndigheter og sikkerhetsprogrammer.

Slik beskytter du deg og pc-en

Microsoft har oppdatert Windows Defender, som på norsk heter Windows Sikkerhet, slik at programvaren fanger opp den nye skadevaren.

Sørg derfor for at Windows Sikkerhet er oppdatert. Du bør dessuten aldri åpne filer på pc-en som du ikke har lastet ned selv.

I tillegg kan det være en god idé å ha ekstra sikkerhet på maskinen.

I Fordelssonen finner du Komputer for alles store Sikkerhetspakke. Den inneholder alle programmene du trenger for at pc-en skal være helt sikker. 

> Du finner Sikkerhetspakken i denne koblingen. Er du ikke abonnent, kan du få tilgang til Sikkerhetspakken med det samme for kun kroner 29,- i denne koblingen.

Kanskje du er interessert i...