Sikkerhetsfirmaet Kaspersky advarer nå om en ny type svindel.
Ny svindel

Sikkerhetsfirmaet Kaspersky advarer nå om en ny type svindel. 

© Shutterstock

Ny svindel fører til problemer: Slik lurer de IT-kriminelle deg

Hvis du mottar en e-post med en faktura på noe du ikke har bestilt, må du være på vakt. Nå er det nemlig dukket opp en ny type svindel.

3. september 2021 av Niklas Ernst

De fleste kjenner etter hvert til begrepet nettfiske, der IT-kriminelle og andre kjeltringer sender falske e-poster for å få deg til å oppgi betalingsinformasjon og andre sensitive opplysninger.

LES OGSÅ: Disse appene stjeler Facebook-dataene dine

Mange har nok også stiftet bekjentskap med såkalt vishing, eller nettfiske via telefon, hvor de kriminelle ringer deg opp – og så forsøker å få deg til å installere et program på pc-en din eller lurer deg til å oppgi sensitive opplysninger.

Nå har sikkerhetsfirmaet Kaspersky oppdaget en ny type svindel som går ett skritt lenger, der svindlerne forsøker å få deg til å ringe dem opp, slik at de kan få tak i opplysningene dine og tappe betalingskortene.

Hvordan gjør de det?

Slik foregår den nye svindelen

Svindelen foregår på følgende måte: I innboksen din mottar du en e-post med en tilsynelatende ekte faktura. Det er ifølge Kaspersky ofte snakk om store beløp, vanligvis på flere tusen kroner, f.eks. for en ny pc. 

LES OGSÅ: Løsepengevirus angriper ofte flere ganger

Avsenderen av e-posten er ofte Amazon, Paypal, Kaspersky eller et annet sikkerhetsselskap. E-posten inneholder også et telefonnummer som må brukes til å kansellere bestillingen.

Svindlerne forsøker altså å skremme deg til å ringe dette nummeret, ellers må du betale for levering av en vare du aldri har bestilt.

Hvis du opplever dette, skal du gjøre følgende

Når du ringer dette nummeret, vil du bli bedt om å oppgi betalingsopplysningene dine, slik at pengene kan føres tilbake til kontoen din. Men det er selvfølgelig juks og bedrag, og bare et påskudd for å kunne stjele både opplysninger og penger fra deg.

LES OGSÅ: Får du en av disse e-postene, må du være forsiktig 

Kaspersky råder deg til å ikke ringe telefonnummeret under noen omstendigheter. I stedet logger du inn på kontoen din hos den aktuelle virksomheten eller tjenesten og sjekker bestillingene dine.

Det er viktig at du skriver inn adressen i nettleseren din og ikke sjekker ved hjelp av en lenke i e-posten du har fått, siden den sannsynligvis vil være falsk.

I tillegg er det alltid lurt å ha et sikkerhetsprogram på pc-en som beskytter mot angrep, nettfiske og lignende. 

Via lenken nedenfor finner du Komputer for alles store sikkerhetspakke, som beskytter alt på pc-en din. 

> Komputer for alles store sikkerhetspakke

Kanskje du er interessert i...