Løsepengevirus-bakmenn kommer ofte tilbake etter at de har fått betalingen sin første gang.
Løsepengevirus-bakmenn kommer tilbake

Du kan ikke stole på kriminelle. Hvis du betaler bakmenn for å låse opp filene dine etter et løsepengevirus-angrep, er det stor risiko for at de melker deg for penger igjen.

Løsepengevirus-bakmenn kommer tilbake

Hvis du betaler kriminelle når de krever løsepenger etter et løsepengevirus-angrep, er det stor sannsynlighet for at du etter kort tid vil rammes av et nytt angrep.

Det er neppe noen tvil om at bakmennene til løsepengevirus-angrep, der filene dine tas som gisler, er uten skrupler.

Denne kunnskapen er nok en gang bekreftet i en ny undersøkelse.

I den nye undersøkelsen utført av sikkerhetsfirmaet Cybereason, viser det seg at hele 80 prosent av virksomhetene og organisasjonene som én gang er blitt rammet av løsepengevirus, og som har valgt å betale bakmennene, vil rammes igjen etter kort tid.

46 prosent av de rammede mener at det er de samme bakmennene som nok en gang slår til fordi de vet at virksomheten er villig til å betale.

> Les også: Hva er løsepengevirus?

Du bør aldri betale løsepenger

Hvis du ikke har en oppdatert sikkerhetskopi av de viktigste filene dine, og de plutselig krypteres av løsepengevirus på pc-en, er det naturligvis fristende bare å betale bakmennene for å få dekrypteringsnøkkelen.

Men som undersøkelsen viser, kan det være en farlig vei å gå. Du kan nemlig ende opp i en spiral med utpressing, fordi de kriminelle oppdager at du er villig til å betale dem.

> Les også: Løsepengevirus – kan du motstå et angrep?

Nytt løsepengevirus dagen etter

Men det å betale løsepengene betyr ikke at du får tilbake filene dine.

I undersøkelsen med 1263 sikkerhetsansvarlige fra virksomheter over hele verden, viser det seg at tre prosent av de som ble rammet aldri fikk tilbake dataene sine – til tross for betaling.

I ett tilfelle betalte en bedrift flere millioner dollar til bakmennene for å få låst opp filene – men ble allerede dagen etter at filene var dekryptert, rammet av enda et angrep.

Rammet av løsepengevirus til tross for beskyttelse

Alle deltakerne i undersøkelsen var profesjonelle, og 81 prosent av de spurte var på forhånd godt forberedt på løsepengevirus, mens 73 prosent hadde allerede prosedyrer på plass for å unngå et angrep. 

Likevel ble de rammet som alle oss andre.

Det viser at selv det minste svake leddet kan være nok til å gi kriminelle tilgang til å plassere løsepengevirus på pc-en. 

Reduser risikoen for løsepengevirus-angrep

Risikoen for å bli rammet av løsepengevirus reduseres imidlertid betraktelig hvis du har kontroll på sikkerheten på datamaskinen. 

Det kan du for eksempel gjøre med vår Sikkerhetspakke, som består av seks programmer som sammen gir deg den beste beskyttelsen mot løsepengevirus, virus, skadevare og mye annet. 

> Les mer om Sikkerhetspakken i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...