rent komno 062015

Pass på sikkerheten – slett alle spor

Grundig opprydding og sikkerhet går hånd i hånd når du bruker programmet BleachBit. Du får mer plass på pc-en, og samtidig får du ryddet opp i filer som kan være risikable for privatlivet.

10. april 2015

Man kan si at det fins to hovedårsaker til å rydde opp i filene på datamaskinen. Først den rent praktiske: Hvis du kan få slettet filer og mapper, får du bedre plass på pc-en. Samtidig vil alt bli mye mer oversiktlig. Det er i seg selv grunn nok til å rydde i de filene som ikke har noe praktisk formål lenger.

Den andre grunnen til å slette filer har med sikkerhet å gjøre: Både operativsystemet og programmene som brukes i det, er fullstappet av småfiler, som kan fortelle ganske mye om livet ditt. Her er det mange opplysninger som du neppe vil dele med hvem som helst. Dette er ikke private Word-filer, som hvem som helst kan finne i Utforsker. Det er snakk om ting du kanskje ikke har tenkt over at var tilgjengengelige, men som folk med de riktige pc-kunnskapene kan klare å grave fram på et øyeblikk.

BleachBit, som er det programmet denne artikkelen handler om, gjør ikke mye ut av seg. Men det diskré brukergrensesnittet står i sterk kontrast til den store nytten det gjør. Det er svært effektivt, så det fins lite på pc-en din du ikke kan fjerne ved å bruke BleachBit. Og programmet har i tillegg den store fordelen at det meste er oversatt til norsk. Du vil alltid få fortløpende forklart hva du holder på å slette. Det er jo ikke akkurat holdbart å slette småfiler i vilden sky. Noen av dem, som informasjonskapslene fra nettleseren, er til stor nytte når du surfer. BleachBit gir deg også et effektivt verktøy til å slette filer for alltid. Dette skjer ved at de blir overskrevet en rekke ganger på disken. Da kan bare noen få firmaer, med ekstreme gjenopprettingsprogrammer, finne dem.

> Last ned BleachBit

Kanskje du er interessert i...