Gigantisk utpressingsangrep satser på målrettet ødeleggelse

Eksperter tror ikke at hensikten med utpressingsangrepet Petya, som herjer over hele verden, er å tjene penger, men å slette sporene etter et hackerangrep mot Ukraina.

3. juli 2017 av Emil Maischnack Jensen

Kan det i det hele tatt kalles utpressingsangrep hvis dem som står bak angrepet ikke er interessert i å kryptere folks filer for så å kreve betaling for å låse dem opp igjen, men bare er ute etter å ødelegge?

Det spørsmålet er det naturlig å stille i kjølvannet av Petya-angrepet, som akkurat nå rammer datamaskiner over hele verden.

Det omfattende angrepet synes nemlig å være satt i verk mer for å overskrive data enn for å kryptere dem, og epostadressen man skal bruke for å komme i kontakt med hackerene, er ikke aktiv.

Et politisk motivert hackerangrep

Det har fått eksperter til å lure på om hensikten med angrepet primært er å slette sporene etter noe annet (engelsk side).

Angrepet er i første rekke lokalisert til Ukraina, og det har fått flere til å spekulere på om det er satt i verk for å skjule sporene etter et massivt kyberangrep mot den ukrainske staten.

Ekspertene mener i hvert fall at det må ses mer som et politisk angrep enn som et vanlig utpressingsangrep, fordi det har rettet seg mot noen av verdens største selskaper, blant annet fraktselskapet Mærsk.

“Det tyder på at det ikke er penger som er målet for bakmennene, og da blir spørsmålet hva motivet egentlig er. Hensikten ser ut til å være politisk, hvis det da ikke er å skape mest mulig ødeleggelse og hærverk", sier Senioranalytiker Jens Monrad fra Fireeye til Computerworld.

Kanskje du er interessert i...