Svindlere som holder på med nettfiske har ett mål: De vil få deg til å oppgi personlige opplysninger. Det kan for eksempel være bankopplysninger, passord og lignende som svindlere kan tjene godt på. På din bekostning.
Hvordan gjør de det? Den vanligste metoden er å utgi seg for å være en person eller et selskap du stoler på.
Når du mottar en melding eller e-post fra et kjent selskap som du kanskje også er kunde hos, er sjansen større for at du er litt kjappere på avtrekkeren – som i dette tilfellet er tastene på tastaturet ditt.
Før du vet ordet av det har viktige data havnet i feil hender.
> Les mer: Hva er nettfiske?
De ti farligste selskapene
Sikkerhetsselskapet Check Point har nylig undersøkt hvilke selskaper som oftest brukes som dekke ved «brand phishing», altså nettfiske gjennom misbruk av et kjent merke, som svindeltypen kalles.
Øverst på listen finner vi det sosiale nettverket LinkedIn. Tjenesten ble benyttet i over 52 prosent av alle større (globale) nettfiskeangrep.
Konklusjonen støttes av en tidligere undersøkelse fra selskapet Egress. Også her kom LinkedIn øverst. Du må derfor være spesielt på vakt hvis du mottar e-poster fra LinkedIn.
Også fraktgiganten Maersk er inne på Check Points liste, på en 8. plass.
Hele topp 10-listen fra Check Point Research ser slik ut:
- LinkedIn (52 %)
- DHL (14 %)
- Google (7 %)
- Microsoft (6 %)
- FedEx (6 %)
- WhatsApp (4 %)
- Amazon (2 %)
- Maersk (1 %)
- AliExpress (0,8 %)
- Apple (0,8 %)
Det er viktig å understreke at ingen av selskapene på listen selv er involvert i svindelen.
Falske LinkedIn-nettsider
Ifølge Check Point Research skjer et typisk forsøk på nettfiske ved at en falsk e-post inneholder en lenke som tilsynelatende leder til for eksempel LinkedIns påloggingsside.

Et eksempel på en falsk påloggingsside til LinkedIn som du kommer til etter at du har klikket på en lenke i en e-post.
Når du klikker på lenken, kommer du til en side som vist ovenfor. Siden ser ut som LinkedIns ekte påloggingsside. Hvis du kommer så langt, er du veldig nær ved å oppgi påloggingsinformasjonen til svindlerne, som deretter for eksempel kan overta LinkedIn-kontoen din.
Vær ekstra forsiktig med sosiale medier
Ifølge Check Point Research er det en økende tendens til at sosiale medier og chattetjenester som LinkedIn og WhatsApp brukes til nettfiskeforsøk i e-poster.
Tidligere var det først og fremst fraktselskaper som FedEx og DHL som ble forsøkt svindlet. Disse selskapene slipper heller ikke unna i dag – mange har den siste tiden opplevd svindel i bl.a. FedEx' og DHLs navn når de selger brukte ting på nettet. Les mer om denne typen svindel her.
> Les også: Google hjelper til med å blokkere nettfiske
Husk at pc-en din er bedre sikret mot nettfiskeforsøk og annen digital svindel hvis du har installert et godt sikkerhetsprogram. De fanger opp farene før de gjør stor skade på datamaskinen din.
Vi anbefaler Komputer for alles komplette sikkerhetspakke, som du kan se nærmere på her