Ny svindel: Pass deg når du selger ting på nettet
Ny svindel

Vær på vakt hvis noen fra utlandet gjerne vil kjøpe varene dine på nettet.

© Shutterstock

Ny svindel: Vær på vakt når du selger ting på nettet

Bruker du hjemmesider som Finn og Facebook Marketplace, bør du akkurat nå være spesielt oppmerksom på en bestemt svindeltype. Som alltid er hensikten å svindle deg for penger.

2. mai 2023 av Niklas Ernst

Prøver du å selge ting på Finn eller Facebook Marketplace, bør du i disse dager være spesielt oppmerksom når en ny kjøper melder seg.

Svindlere har nemlig funnet en ny og ganske finurlig metode for å lure penger ut av folk som forsøker å selge brukte gjenstander på nettet.

I stedet for å tjene noen kroner, risikerer du å bli svindlet for en formue i såkalte "forsikringsomkostninger".

Vi har vært i kontakt med en leser som har opplevd den nye svindelmetoden da han forsøkte å selge møbler på nettet. Heldigvis ante han uråd, den falske kjøperens metoder ble nemlig litt for suspekte.

> Les også: Koronafrykt: Pass deg for epostsvindel

I denne artikkelen kan du lese om:

Slik fungerer svindelen

Svindelen virker på følgende måte: Du blir kontaktete enten via tekstmelding eller Messenger av en person som er veldig interessert i det du har å selge, og vedkommende vil gjerne vite mer.

Deretter vil vedkommende gjerne kjøpe varene, men han bor i utlandet og har derfor ikke mulighet til å komme og hente varen. Kjøperen vil imidlertid gjerne sørge for at et fraktselskap, for eksempel UPS, DHL eller noe lignende henter varen hos deg. Han skal også betale frakten.

Som om ikke det var nok, så vil du motta en konvolutt med kontant betaling for varen fra sjåføren til fraktselskapet som henter varene.

Du behøver altså ikke å være redd for å sende fra deg varen før du har fått betalt.

Du må legge ut penger

Det er imidlertid en liten hake.

Kjøperen vil gjerne at forsendelsen blir forsikret hos fraktselskapet med 150 prosent av varens verdi. Beløpet vil ifølge kjøper også ligge i konvolutten med betalingen for varen. Samtidig spør han om du kan legge ut for forsikringsomkostningene siden han betaler for frakten.

Deretter følger en komplisert instruks med koder og sporingsnummer. Det skal overbevise deg om at du faktisk handler med riktig person og med et ordentlig fraktfirma.

Det er imidlertid svindel. Kjøperen bryr seg ikke om vare – bare om pengene dine.

> Les også: Seks råd som sikrer deg mot svindel og spam

Ekspert: Svindlere misbruker tillit

Problemet er selvfølgelig at "kjøperen" ikke er interessert i det du selger. Hensikten er å lure deg til å betale forsikringsomkostningene, og det kan være opptil flere tusen kroner.

Pengene går selvfølgelig ikke til fraktselskapet, men går rett i lomma til svindlerne.

Det er en ny og ganske kreativ type svindel, fordi kjøperen tilsynelatende opptrer veldig seriøst og tillitsvekkende, forklarer sikkerhetsekspert Peter Kruse fra CSIS.

"Kjøperen vekker tillit fordi han vil betale kontant, og da tenker selger gjerne at når han stoler på meg, stoler jeg også på ham".

Derfor er det fort gjort å la seg lure. At det er skikkelig selskaper som dukker opp i sammenhengen, bidrar til å øke kjøperens troverdighet.

"Når man benytter et anerkjent selskap som man kjenner fra før, så vekker det tillit,” sier Peter Kruse.

Dette bør du se etter:

Han anbefaler at du er oppmerksom på om noen stikker seg ut eller virker merkelige når de kontakter deg. Skal for eksempel pengene overleveres i en konvolutt?

Du bør også se på språket; er det dårlig og med formuleringer som kan tyde på at det er en maskin som har oversatt det fra engelsk eller et annet språk?

Har du mistanke om at du er utsatt for et svindelforsøk, bør du øyeblikkelig stoppe kommunikasjonen med vedkommende og eventuelt melde saken til politiet.

Vil du lese mer om forskjellige triks svindlere bruker til å lure deg, kan du i den nye utgaven av Komputer for alle lese artikkelen "Derfor faller du for svindlernes nye triks".

I artikkelen lærer du om svindlernes nye og avanserte triks, og hvordan du unngår å bli lurt. Les artikkelen i Fordelssonen.

Unngå svindel
Unngå svindel

I Komputer for alle nr. 6/2021 kan du lese om forskjellige svindelmetoder og hvordan du unngår å bli lurt.

© Komputer for alle

Komputer for alle anbefaler en sikkerhetspakke

Hvis du vil unngå virusangrep mot pc-en og falske e-poster i innboksen, bør du bruke Sikkerhetspakken fra Komputer for alle.

Den består av seks programmer som sikrer pc-en på best mulig måte.

Sikkehetspakken finner du i Fordelssonen, den abonnenter kan laste den ned gratis sammen med enkle veiledninger på norsk.

>Se Sikkerhetspakken her

Kanskje du er interessert i...