Med litt innsikt er det enkelt å lure en moderne fingeravtrykkleser. 

© Shutterstock

Video: Så enkelt er det å jukse med fingeravtrykket

Det krever bare en skriver, litt lim og en god porsjon oppfinnsomhet for å lure fingeravtrykksensoren i en mobil eller datamaskin.

2. desember 2021 av Niklas Ernst

«Ingenting er sikkert her i verden, unntatt døden og skatter», sa Benjamin Franklin i sin tid.

Og det gjelder tilsynelatende også fingeravtrykklesere, som i dag finnes på mange mobiler og datamaskiner. I hvert fall har det lyktes amerikanske forskere å jukse med en fingeravtrykkleser på en ganske snedig måte.

LES OGSÅ: Hackere utvikler mer enn 100 millioner typer skadevare på ett år

Og det helt uten store budsjetter, hjelpemidler eller innsats. Faktisk virker operasjonen der forskerne låser opp en nyere datamaskin fra Apple, imponerende enkel.

Slik lurer du fingeravtrykkleseren

De amerikanske forskerne lyktes med en jukseleser på følgende måte: Først tar de et bilde av fingeravtrykket, som de renser og redigerer litt i Photoshop.

LES OGSÅ: Her er Norges verste passord

Deretter skriver de ut avtrykket på acetat, som er et kunstfiber. Blekket fra skriveren er nok til å skape små forhøyninger, slik at det dannes en slags 3D-modell av fingeravtrykket.

Til slutt legger forskerne trelim på utskriften og lar det tørke, slik at fingeravtrykket kan overføres. Limbiten kan dermed festes på fingeren og brukes til å åpne både datamaskinen og mobiltelefonen.

Slik unngår du å bli lurt

En fingeravtrykkleser kan altså lures ganske enkelt. På samme måte som et passord kan gjettes, knekkes eller lures fra en person.

LES OGSÅ: Gjør Chrome enda mer privat

Ingen sikkerhetstiltak er helt sikre, så det beste er å gjøre det så vanskelig som mulig for svindlere og hackere.

Det gjør du blant annet ved å aktivere totrinnsverifisering, bruke vanskelige og komplekse passord og generelt være svært forsiktig med hvem du deler utstyr, data og informasjon med. 

I videoen nedenfor kan du se hvordan fingeravtrykkleseren blir lurt: 

Kanskje du er interessert i...