Slik får du bedre oversikt over dataene dine

Nå blir det enklere å se i Google Play Butikk hvis en app for eksempel deler dataene dine med en tredjepart. 

© Google

Få kontroll på hvilke data appene dine har tilgang til

Stadig mer data og informasjon ligger på mobilene våre. Derfor vil Google nå gjøre det enklere å kontrollere hvilke data appene dine har tilgang til.

4. mai 2022 av Niklas Ernst

Bankopplysninger, tekstmeldinger, anropslogg, mikrofon, bilder og videoer.

Det finnes mye private data og informasjon på mobilen du ønsker å holde for deg selv – og som helst ikke skal havne i feil hender.

LES OGSÅ: Har du kontroll på personvernet ditt? Få kontroll med det nye verktøyet vårt

Men det hender likevel at de private dataene dine havner i feil hender. Det vil Google nå forsøke å sette en stopper for ved å tydeliggjøre hvilken informasjon appene dine har tilgang til.

Hvor mye kan en app dele? 

Når de fleste av oss laster ned apper i Google Play Butikk og Apple App Store, er det nok de færreste som nøye gjennomgår alle tillatelsene som en bestemt app får til mobiltelefonens datalagring.

LES OGSÅ: Hvor mye vet Google om deg – og hvordan sletter du det?

Det er blant annet fordi det kan være vanskelig å forstå hvor mange tillatelser en app i virkeligheten trenger for at appen kan fungere tilfredsstillende. Det er for eksempel åpenbart at en kompassapp må ha tilgang til telefonens gyrometer og akselerometer, men ikke til anropsloggen din.

Men med andre apper er grensene mer utvisket. Er det for eksempel nødvendig at Google Maps har tilgang til posisjonen din – også når du ikke bruker appen?

Se hvorfor en app deler dataene dine

Akkurat hva appene dine har tilgang til – og like viktig, hva de ikke har tilgang til – prøver Google nå å tydeliggjøre i Google Play Butikk med funksjonen «Data safety section».

LES OGSÅ: Her kan du sjekke om appene dine sladrer på deg

Når du klikker på en app for å laste den ned, kan du trykke på knappen Om denne appen og deretter på Se mer under Apptillatelser for å se hva en app har tilgang til.

Det er denne delen Google nå oppdaterer, slik at det ikke bare står hva en app har tilgang til, men også hvorfor appen har tilgang til de aktuelle dataene eller sensorene, og hva dataene eller tilgangen skal brukes til.

Finn ut hva appen bruker dataene dine til.

Fremover blir det enklere å finne ut om dataene dine for eksempel blir delt med tredjeparter. 

© Google


Her vil det også fremgå om utvikleren bak appen deler data med tredjeparter, og brukeren kan be om å få spesifikke data slettet hvis utvikleren tillater dette.

LES OGSÅ: Så mye er dataene dine verdt

Til slutt vil det også fremgå om appen lever opp til Googles Family Policy, som indikerer at appen følger Googles retningslinjer for å beskytte barn mot upassende innhold.

Du kan lese mer om funksjonen her

Har du en iPhone, kan du se tilsvarende informasjon om de forskjellige appene i Apple App Store.

Kanskje du er interessert i...