Her kan du sjekke om appene dine sladrer på deg

Hvem har tilgang til all informasjonen appene dine deler om deg? På en ny nettside finner du svaret. 

© Shutterstock

Her kan du sjekke om appene dine sladrer på deg

Hvilke apper bør du velge hvis du verner om privatlivet ditt, og hvilke bør du straks slette på telefonen? Det gir en ny nettside deg enkelt og oversiktlig svar på.

13. september 2021 av Niklas Ernst

Hackere, kyniske datameglere og multinasjonale selskaper som Google og Facebook …

Det er mange aktører som gjerne vil snoke i dine digitale kontoer og finne all den informasjonen de trenger for å danne seg et bilde av deg som person og forbruker.

Derfor kan det være vanskelig og uoversiktlig å finne ut hvilke verktøy og tjenester du bør bruke hvis du vil beskytte privatlivet ditt.

Nå blir det imidlertid litt enklere med en ny nettside som rangerer apper etter hvor gode eller dårlige de er til å beskytte privatlivet ditt.

LES OGSÅ: Slik sikrer du Android-telefonen

Se etter appens karakter

Nettstedet har navnet Mobilesicher Appchecker, og her kan du søke i de appene som er blitt testet av folkene bak nettsiden. Det er verdt å nevne at nettstedet kun undersøker Android-apper, ettersom iOS, ifølge nettsiden, ikke tillater samme type tester.

LES OGSÅ: Quiz: Har du oversikt over sikkerheten på mobilen?

Det er dessuten verdt å nevne at nettsiden er på tysk. Så hvis du vil gå mer i dybden på enkelte apper og forstå deres karakter, må du enten kunne litt tysk eller bruke nettleserens oversetterfunksjon. Det betyr naturligvis også at du ikke finner anmeldelser av norske apper.

Når nettsiden har testet en app, får den en karakter. Karakteren 1 er den beste og er merket med grønn, mens karakteren 5 er merket med rød og er den dårligste.

Slik bruker du verktøyet

Når du går inn på nettsiden, kan du søke etter apper øverst. I oversikten får du opp en rekke apper, og ved mange av dem kan du se en karakter. 

Vil du vite mer om hvorfor en app har fått en bestemt karakter, kan du klikke på den. Her vil det fremgå hva slags data appen eventuelt deler, og med hvem.  

LES OGSÅ: Slett disse appene straks på telefonen

Står det «Schnelltest» ved en app, betyr det at appen er testet, men ikke har fått karakter. Du kan imidlertid fortsatt klikke på den og lese mer om hvordan den håndterer dataene dine. 

Hvis du bruker Chrome, kan du få nettsiden oversatt automatisk. Gå først til nettsiden, som altså er på tysk. Det registrerer Google, og dermed åpnes det et vindu til høyre for adresselinjen, der du kan velge språk. 

Hvis ikke denne metoden virker, kan du lime URL-en til nettstedet inn i Google Oversetter, som her. Velg deretter språket du vil oversette til.

Kanskje du er interessert i...