Falske QR-koder kan stjele sensitiv informasjon
Falske QR-koder:

Du må være oppmerksom når du skanner QR-koder. De kan være falske og lede deg til farlige nettsteder. Her viser vi hvordan du unngår å bli lurt.

© Shutterstock

Falske QR-koder kan stjele sensitiv informasjon

Amerikanske FBI advarer mot å skanne QR-koder. Det er nemlig observert flere QR-koder som leder til farlige nettsteder.

28. januar 2022 av Martin Lorentsen

QR-koder er geniale fordi de gjør det betydelig lettere å åpne spesifikke lenker til nettsteder eller tjenester med mobilen.

Med de fleste smarttelefoner kan du skanne QR-koder ved å åpne kameraet og vende det mot koden, som så sender deg til et bestemt nettsted.

Men det kan være en god idé å være oppmerksom når du bruker mobilen til å skanne en kode, for eksempel til en Mobile Pay-betaling.

Hackere i USA har nemlig utnyttet QR-kodene til å lokke intetanende ofre til blant annet å videresende bank- og kortopplysninger, og det har fått selveste FBI til å reagere.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om QR-koder

Falske QR-koder: FBI advarer

I USA er svindlere godt i gang med å bruke falske QR-koder til å stjele penger fra tilfeldige mennesker.

Ofrene skanner en kode som de tror leder til noe helt legitimt, f.eks. en betalingsside for parkering, men i virkeligheten havner de i hackernes hender. 

Derfor kommer FBI nå med en advarsel, der de i en kunngjøring beskriver problemene med falske QR-koder.

«Ofre skanner det de tror er en legitim kode, men koden leder ofrene til et ondsinnet nettsted, der de blir lokket til å taste inn påloggingsinformasjon og økonomisk informasjon», skriver FBI i kunngjøringen.

Tidligere i måneden ble det funnet flere falske QR-koder på parkeringsautomater i byen Austin i Texas, og det er blant annet denne oppdagelsen som får FBI til å advare befolkningen.

LES OGSÅ: Her er de it-kriminelles nye svindel

Slik skanner du QR-koder på en sikker måte

Selv om de falske QR-kodene spesielt er i omløp i USA, kan du regne med at hackere også vil forsøke å lure deg med en falsk QR-kode her hjemme.

QR-koder er i seg selv ikke farlige, og de er svært praktiske i mange sammenhenger. 

Men de kan lede til sider som er fulle av farer. Derfor bør du være oppmerksom på om nettstedet du blir ledet til når du har skannet en QR-kode, virker ekte.  

Men du kan sikre deg enda bedre hvis du lar være å bruke mobilkameraet til å skanne QR-koder og i stedet bruker en spesiell app.

Få advarsel om usikre nettsteder

På både Android-telefoner og iPhone kan du laste ned sikkerhetsfirmaet Kasperskys QR-kodeskanner, som undersøker QR-kodens destinasjon slik at du ikke havner i problemer.

Bruker du denne appen til å skanne QR-kodene, vises det en advarsel hvis koden prøver å sende deg til et usikkert nettsted.

Klikk her for å laste ned appen for Android.

Klikk her for å laste ned appen for iPhone.

Som med andre former for nettsvindel er det likevel sunn fornuft som er det beste forsvaret mot hackerne, for det kan være vanskelig å beskytte seg mot nettfisking. 

Husk derfor at du bør være ekstra forsiktig med å fylle ut betalingsopplysninger på nettet.

LES OGSÅ: Pass på: Nytt virus lurer sikkerhetsprogrammer

Kanskje du er interessert i...