Passord er enkle.
Bare husk å lage forskjellige passord til alle tjenestene dine.
Og de skal helst være en 20–30 tegn lange. Og selvfølgelig inneholde både tall og spesialtegn. Og samtidig være vanskelige å gjette.
LES OGSÅ: Ekspertene: Lag det perfekte passordet – og husk det
Ja, og så skal passordene helst endres én gang i måneden, og de skal gjerne kombineres med tofaktorautentisering slik at du alltid må ha mobiltelefonen med deg når du skal logge på.
Og du skal naturligvis ikke dele passordene med andre eller skrive dem ned slik at du husker dem, for da blir det lettere for hackere og andre IT-kriminelle å få tak i informasjonen din.
Ganske enkelt, ikke sant?
Nå slipper du å huske alle passordene
Passord er et ganske effektivt forsvar mot at uvedkommende får tilgang til datamaskinen og kontoene dine, forutsatt at de brukes på riktig måte som beskrevet ovenfor.
LES OGSÅ: Her er Norges verste passord
Problemet er bare at det i praksis nærmest er umulig å oppfylle alle krav som gjør at det er trygt å bruke passord til å få tilgang til digitale verktøy og kontoer. Det vil noen av verdens største selskaper nå gjøre noe med.
Apple, Google og Microsoft har derfor annonsert et oppsiktsvekkende samarbeid: De vil pensjonere den aldrende passordfunksjonen og erstatte den med en ny og sikrere løsning som ikke krever at du husker alle de ulike passord som må oppdateres annenhver uke.
Telefonen gir deg tilgang
Og hvordan skal teknologigigantene klare det?
Google, Apple og Facebook støtter alle FIDO-standarden. Dette er en standard der du i stedet for et passord bruker telefonen til å logge på f.eks. Google-kontoen eller e-postkontoen din fra Microsoft.
Til dette brukes det en såkalt «passkey», altså en slags app på telefonen der du godkjenner påloggingen f.eks. ved hjelp av fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.
Altså skal den sikre og passordløse tilgangen i fremtiden skje ved en kombinasjon av en app på telefonen din og et element som er unikt for hver enkelt, nemlig fingeravtrykket eller ansiktet – alt etter hva datamaskinen eller telefonen kan lese av.
Det er ennå ikke kommet konkret informasjon om når det blir mulig å bruke f.eks. fingeravtrykket på telefonen til å logge på Microsoft-kontoen, men vi følger utviklingen tett her i redaksjonen.
Inntil da kan du lese om hvordan du lager det sikreste passordet, og her kan du lese om hvordan du bruker en såkalt «password manager» til å generere og huske passordene.