Farlige jobbsøknader fra hackere

Koronakrisen har ført til at mange har mistet jobben. Det benytter hackere seg av og sender jobbsøknader med skadelige Excel-filer. Les om den nye svindelmetoden.

10. juni 2020 av Steffen Nielsen

Over hele verden har koronaviruset sørget for at folk står uten arbeid. Derfor er det mange som for tiden er på utkikk etter ny jobb, og hackere kjenner ingen grenser for hva de kan tillate seg for å få tak i andres penger. 

En ny type svindel dukker nå opp i kjølvannet av både virus- og jobbkrisen.

En rapport fra sikkerhetsselskapet Check Point Software Technologies kan fortelle at epostsvindel med jobbsøknader er fordoblet på kort tid.

> Les også: Hva er phishing?

Ondsinnede filer på CV-en

Jobbsøkersvindelen starter med at hackerne for eksempel sender deg en epost med teksten "Applying for a job" i emnefeltet. Det er selvfølgelig lagt ved en CV, slik alle jobbsøknader skal ha. CV-en satt opp i Excel, et litt underlig program å velge til formålet, men ikke merkelig nok til å vekke mistanke.

En som jobber i en HR-avdeling og mottar en slik epost, vil kanskje ikke reagere på valget og komme til å åpne filen for å lese mer om jobbsøkeren.

Åpner man filen, blir man deretter bedt om "å aktivere innholdet". Gjør man det, er angrepet i gang.

Da blir det nemlig kjørt en makro som installerer et skadelig program, som kan brukes til å lure til seg kontoinformasjon samt alt annet offeret skriver for eksempel i nettleseren.

> Microsoft har tidligere advart mot svindel i vedlagte Excel-filer. Les mer her

Slik garderer du deg mot CV-svindel

Hvis du mottar en epost med en jobbsøknad, er løsningen enkel.

1. Ikke åpne Excel-filen. Unngå i hele tatt å åpne vedlegg med mindre du kjenner avsenderen. Slett eposten.

2. Kommer du til å åpne Excel-filen ved et uhell, bør du straks skanne pc-en for skadevare. Det kan du for eksempel gjøres med programmet Malwarebytes, som du finner nyeste versjon av i Fordelssonen.

Kanskje du er interessert i...