utpressingsvirus
© Shutterstock

Hva er utpressingsvirus?

Hva er utpressingsvirus? Hvordan virker det – og hvordan beskytter man seg best mot utpressingsvirus?

10. april 2017 av Redaksjonen

De verste formene for utpressingsprogrammer nøyer seg ikke bare med å ta alle familiebilder og uerstattelige dokumenter som gissel. Du får også opp et vindu med en digital klokke som teller ned, og når klokken viser 0:00, blir filene slettet.

Gir du etter for kravet og betaler, har du likevel ingen garanti for at du faktisk får tilbake filene. Ofte hører du aldri fra bakmennene, som gladelig letter deg for opptil flere tusen kroner

Slik foregår utpressingsvirus

Hvordan låser utpressingsprogrammet, for eksempel den kjente CryptoLocker, egentlig filene – og hvordan får det tilgang til maskinen din?

Her kan du se hvordan utpressingen virker.

1. En it-kriminell utvikler det ondsinnede programmet som kan ta filene som gissel. Programmet skjules for eksempel som et vedlegg til en epost på en hjemmeside eller i andre skadelige programmer.

2. Filen ligger nå som vedlegg i en epost som sendes ut til millioner av epostadresser.

3. Du åpner eposten, som ser ut til å ha skatteetaten som avsender. Du laster ned vedlegget, og plutselig ligger det et utpressingsprogram på maskinen. Da er det bare et spørsmål om tid før programmet blir aktivt og beslaglegger filene dine.

4. Utpressingsprogrammet sø ker gjennom maskinen etter vanlige filtyper som .doc, .jpg og .pdf og krypterer dem.

5. Du kan nå bare få tilgang til filene med en unik kode som programmet har generert.

6. Du åpner eposten, som ser ut til å ha skatteetaten som avsender. Du laster ned vedlegget, og plutselig ligger det et utpressingsprogram på maskinen.

Da er det bare et spørsmål om tid før programmet blir aktivt og beslaglegger filene dine.

7. Betaler du løsepengene, kan du være heldig og få filene tilbake, men det kan også hende at du aldri får nøkkelen og taper både penger og filer.

> Beskytt deg mot utpressingsvirus

> Akkurat nå kan du få en utgave av Komputer for alle og full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29,–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...