Falsk oppdatering av Flash Player
Falsk oppdatering av Flash Player

Slik ser det ut når en hacker forsøker å få deg til å installere en falsk oppdatering av gamle Adobe Flash Player.

© Bleeping Computer

Obs: Hackere vil lure deg til å oppdatere Flash Player

I disse dager utnytter hackere Google-varsler til å lokke deg til å oppdatere Flash Player. Programmet finnes imidlertid ikke lenger, og i stedet risikerer du å installere et uønsket program.

24. februar 2021 av Martin Lorentsen

Adobe Flash Player forsvant for godt ved årsskiftet. Ingen nettlesere støtter lenger formatet som krevde at du måtte ha Flash Player installert på pc-en.

Det er likevel ikke alle som er klar over at Flash er fortid, og det vet hackere å utnytte. 

De er i hvert fall i full sving med å lokke ofre til å installere en falsk oppdatering av Flash Player.

I denne forbindelsen utnytter hackerne Google-varsler, en tjeneste som sender deg meldinger med nyheter om emner du selv har valgt.

Flere av nyhetene er imidlertid falske og fabrikkert av hackere.

Du må ikke trykke på knappen

Hvis du klikker deg inn på en av de falske nyhetene, virker ikke koblingen.

I stedet får du en melding om at du må oppdatere Flash Player for å få tilgang til siden. Meldingen minner veldig om den som kom utallige ganger om at Flash Player måtte oppdateres.

Trykker du på knappen for å oppdatere, gir du hackeren tilgang til å snike inn trojanske hester og andre uhumskheter på maskinen din.

Du må altså IKKE klikke på knappen.

LES OGSÅ: Kroken på døren for Adobe Flash Player

Slik bruker hackere Google

Google-varsler, også kjent som Google Alerts, er en tjeneste du kan velge å få meldinger fra. Da får du tilsendt koblinger til nyheter, slik at du kan holde deg oppdatert på forskjellig emner som du velger selv.

Nå har hackere sett sitt snitt til å utnytte tjenesten ved å lage falske artikler med nøkkelord som det er populært å abonnere på i Google-varsler.

Deretter sender Google ut koblinger til de brukerne som har abonnert på akkurat de nøkkelordene i tjenesten. Koblingene fører deg imidlertid rett inn på hackernes sider, og der blir du bedt om å laste ned en falsk oppdatering av Adobe Flash Player.

LES OGSÅ: Morsetegn blir brukt til svindel

Hackere installerer uønskede programmer

Sidene har en knapp som hackerne vil at du skal klikke på. Det du får når du gjør det, er selvfølgelig ikke Flash Player, men et program kalt One Updater, ifølge nettstedet Bleeping Computer.

Programmet One Updater ser tilsynelatende harmløst ut. Det viser deg en rekke oppdateringer som du bør installere på pc-en, men det kan resultere i at du installerer flere uønskede og potensielt farlig programmer på maskinen.

Tidligere har det forekommet at programmer som One Updater har installert trojanske hester som stjeler passordene dine. Har du One Updater på maskinen, bør du derfor fjerne det straks.

Hvis du noen gang blir ført til en hjemmeside med en artikkel du ikke kan lese før det er installert et bestemt program, bør du lukke nettleseren. Det er mest sannsynlig et program som ikke vil deg vel.

LES OGSÅ: Last ned Sikkerhetspakken fra Komputer for alle

Kanskje du er interessert i...