Da Samuel Morse fant opp morsealfabetet for å bruke sin nypatenterte elektriske telegraf på midten av 1800-tallet, hadde han neppe forestilt seg at oppfinnelsen nesten to hundre år senere skulle bli brukt til å lure uskyldige.
Det er imidlertid det som skjer i et helt nytt forsøk på nettfiske. Der forsøker kriminelle å narre ofrene inn på farlige nettsider slik at de kan stjele for eksempel kredittkortinformasjon.
Moderne pc-er snakker ikke morse
Hvis moderne kommunikasjonsmetoder feiler, hender det fremdeles at man bruker morsealfabetet. Speidere kan for eksempel sende morsesignaler med en lommelykt.
Det er imidlertid ikke et språk moderne pc-er og sikkerhetsprogrammer er kjent med.
Her ser du hvordan morsealfabetet er bygd opp:

Morsealfabetet er enkelt og gjør det mulig å kommunisere over store avstander med enkle midler.
Skjuler farlige adresser i morsetegn
Dette har kriminelle oppdaget.
I en ny bølge med e-poster der de prøver seg på nettfiske, er det vedlagt en fil som umiddelbart ser ut som en faktura i kjent regnearkformat.
Gransker man filen i et tekstbehandlingsprogram, ser man imidlertid at den inneholder et javascript som konverterer morsetegn til bokstaver.

Et javascript oversetter morsetegn til bokstaver og gjør det mulig å laste inn skadelig kode på pc-en.
I de fleste tilfellene blir adressene brukt til å laste ned kode fra en hjemmeside som prøver å få deg til å oppgi private opplysninger.
> Les også: Seks råd som sikrer deg mot svindel og spam
Slik unngår du å bli svindlet
Til nå er alle forsøk på svindel med morsetegn på engelsk, og det gjør det enklere å oppdage at de er falske.
Med tiden vil det sikkert komme norske oversettelser, så du bør likevel være oppmerksom på e-post med filer som slutter på .xlxs eller .html.
Kommer du borti dette, kan du være ganske sikker på at det er snakk om et forsøk på nettfiske.
Den beste måten å sikre at man ikke blir offer for nettfiske på, er å aldri åpne vedlagte filer fra avsendere du ikke kjenner.
Hold pc-en trygg med en sikkerhetspakke
Skulle du likevel være uheldig, bør du passe på at du alltid har et godt antivirusprogram på pc-en. Sikkerhetspakken fra Komputer for alle gir god beskyttelse mot all verdens digitale trusler.
Som abonnent på Komputer for alle kan du last ned Sikkerhetspakken fra Fordelssonen. Der finner du også grundige veiledninger til programmene, slik at du enkelt og greit kan installere dem på pc-en.
Du kan få tilgang til hele Sikkerhetspakken for bare 29 kroner. Les mer her.