Skadevare på mobilen
Skadevare på mobilen

Dessverre er det enkelt å installere skadevaren FluBot på Android-mobilen. Hackere har nemlig skjult FluBot i falske sikkerhetsoppdateringer.

© Shutterstock

Farlig skadevare forkledd som sikkerhetsoppdatering

Ondsinnede hackere lokker Android-brukere til å installere en falsk sikkerhetsoppdatering som i virkeligheten inneholder farlig skadevare. Her kan du se hvordan du unngår fellen.

7. oktober 2021 av Martin Lorentsen

Hackere blir stadig mer kreative når de skal prøve å lokke oss i fellen. 

Noen lager falske nettsider, mens andre utgir seg for å være myndigheter i mer eller mindre overbevisende e-postmeldinger.

Nå har en gruppe IT-kriminelle tatt i bruk en helt ny metode i arbeidet med å distribuere en potensielt katastrofal form for skadevare på mobilen. Og det kan dessverre være lett å falle for hackernes triks.

På Android-mobiler florerer det nemlig med en lumsk skadevare kalt FluBot, som er forkledd som en viktig sikkerhetsoppdatering.

LES OGSÅ: Får du en av disse e-postene, må du være forsiktig

Forkledd som sikkerhetsoppdatering

New Zealands cybersikkerhetsmyndigheter, CERT NZ, oppdaget i forrige uke hvordan FluBot-skadevaren spres, og det skjer på et svært snedig vis.

Det mulige offeret får en melding på mobilen ut av det blå med en advarsel om at vedkommende er infisert med nettopp FluBot. 

I advarselen er det en lenke til en falsk sikkerhetsoppdatering som etter sigende skal beskytte mobilen.

FluBot-skadevare på Android
FluBot

Det er denne advarselen med en falsk sikkerhetsoppdatering som hackerne sender ut i forsøket på å infisere potensielle ofre med FluBot-skadevaren.

© SERT NZ


Men hvis du laster ned sikkerhetsoppdateringen, får du i virkeligheten en skadelig app som inneholder FluBot-skadevare på telefonen. Hvis du i stedet ignorerer meldingen og lar være å trykke på lenken og installere appen, skjer det ingenting.

Mobilen din er nemlig ikke infisert hvis du mottar meldingen – bare hvis du følger lenken og installerer FluBot-appen.

LES OGSÅ: Hackere kjører skadevare i datamaskinens grafikkort

FluBot-skadevare kan koste deg dyrt

FluBot, som har eksistert siden 2020, er en ganske farlig form for skadevare. Hvis du blir rammet, kan det til slutt koste deg mye penger.

Skadevarens primære oppgave er å stjele påloggingsinformasjon til bankapper og andre betalingstjenester, for eksempel MobilePay. Deretter kan du bli frastjålet penger uten at du merker det.

FluBot stjeler også kontakter og SMS-meldinger hvis mobilen din blir infisert. På den måten kan skadevaren også sende lenker til apper som inneholder FluBot til venner og familie. 

Husk derfor at du aldri må trykke på lenker i SMS-meldinger eller e-post hvis du ikke kjenner avsenderen. 

Du kan sikre mobilen din mot virus og skadevare med programmet Sophos Intercept X, som du finner her i Fordelssonen

Kanskje du er interessert i...