Nå kan hackere kjøre ondsinnet datakode i grafikkortet ditt.
Grafikkort

Nå kan hackere kjøre ondsinnet datakode i grafikkortet ditt, der antivirusprogrammene ikke sjekker.

© Shutterstock

Hackere kjører skadevare i datamaskinens grafikkort

Hackere har vist at de kan kjøre ondsinnet datakode i pc-ens grafikkort. Den nye metoden er spesielt farlig fordi den ikke kan stoppes av antivirusprogrammer.

20. september 2021

Det har lyktes hackere å kjøre ondsinnet kode i det minnet som sitter på datamaskinens grafikkort.

Denne nye veien inn i pc-en din er spesielt farlig fordi antivirusprogrammene ikke kan oppdage skadevare på grafikkortet. Det skriver Bleeping Computer.

Det er ikke første gang metoden er sett, men det er første gang den tilsynelatende er testet i praksis, og det kan ha markert de cyberkriminelles overgang til et nytt og mer avansert nivå for angrep.

> Les også: Hva er skadevare?

Ondsinnet teknologi som selges på nettet

Det er en anonym hacker som står bak den nye teknologien, som skal gjøre det mulig å plassere både ondsinnet kode og skadevare på grafikkortet i stedet for å bruke datamaskinens primære prosessor. 

Nyheten om den nye teknologien kom da hackeren i forrige måned la metoden ut for salg på et nettforum.

Det finnes ingen offentlig tilgjengelige detaljer om salget av hackermetoden, og både kjøper og selger er hemmelig. 

Kan ramme mange datamaskiner

Personen som solgte koden påstår at den kan brukes på datamaskiner som kjører Windows og som støtter OpenCL 2.0 eller nyere. OpenCL er en plattform for å kjøre datakoder på mange forskjellige plattformer.

Hackeren har etter sigende testet metoden på grafikkort fra både Intel, NVIDIA og AMD. De aller fleste av verdens datamaskiner bruker en grafikkbrikke fra en av disse tre produsentene.

Det er ennå ikke rapportert at den nye metoden er brukt i praksis, men det er antakelig bare et spørsmål om tid. Og når den tiden kommer står produsenter og sikkerhetseksperter klare til å finne en løsning.

Ta vare på pc-en din med de beste sikkerhetsprogrammene

Den beste måten for å sikre pc-en mot skadevare, virus og andre problemer, er å installere noen gode sikkerhetsprogrammer umiddelbart – og sørge for at de alltid er oppdatert.

Komputer for alle anbefaler vår egen Sikkerhetspakke, som består av seks programmer som beskytter deg mot de verste farene på nettet.

Hvis du er abonnent, kan du laste ned programmer og veiledninger trygt og sikkert i Fordelssonen.

> Se nærmere på Sikkerhetspakken her

Kanskje du er interessert i...