malware_on_computer

Hva er malware?

Du har sikkert hørt om malware før, men hva er malware, og hvordan beskytter du deg mot å få det?

11. mai 2015

Malware er en fellesbetegnelse for skadelige programmer som er blitt installert på datamaskinen din, ofte uten at du har gitt tillatelse til det.

Du kan få malware hvis du har kommet til å klikke på en ukjent lenke i en e-post, har lastet ned et ukjent program, eller har åpnet en fil fra en infisert minnepinne.

De som står bak malware kan ha forskjellige formål. Noen typer malware utspionerer adferden din, og kan på den måten snappe opp opplysninger om bankkonto, kredittkort eller andre opplysninger som kan utnyttes.

Andre overtar deler av datamaskinen din, og bruker den til å sende ut spam. I spesielt stygge tilfeller bruker malware programmet til å kidnappe filene dine, og krever en løsesum for at du får tilgang til dem igjen.

Her er en rekke eksempler på malware:

Virus - program eller algoritme som ødelegger de programmene og filene du bruker, når du åpner dem. 

Ormer - program eller algoritme som kan kopiere seg selv og tar opp plass uten å være tilknyttet et spesielt program. 

Spyware - som samler opplysninger om deg og adferden din. 

Adware - som sender reklamer til datamaskinen din, f.eks. i pop-opp vinduer. 

Trojanske hester - ødeleggende programmer som du selv laster ned fordi du tror de er greie, eller som følger med et annet program.

Hvordan vet jeg at jeg har fått malware?

Malware kan gjøre datamaskinen din sløv, fordi det uønskede programmet bruker mange av ressursene på den. Så vær oppmerksom om hastigheten går merkbart ned.

Et annet tegn er uønskede pop-opps, eller hvis datamaskinen plutselig åpner programmer uten at du har bedt den om det.

I en del tilfeller vil du overhodet ikke oppdage at du har malware installert. Derfor bør du skanne datamaskinen jevnlig.

Det finnes gode programmer til å finne virus, og her i Komputer for alle har vi funnet de beste. Du kan finne lenker til mer informasjon om disse nederst i denne artikkelen.

Hvordan gjenkjenner og fjerner jeg virus?

Hvis du har installert et program til å skanne datamaskinen for virus, vil de mistenkelige programmene bli listet opp, så du kan ta stilling til om det er noe du vil beholde eller avinstallere.

Er du i tvil om et av de listede programmene/noen av filene, kan du ofte finne informasjon på f.eks. her.

Det finnes ingen programmer som kan garantere å fjerne alt. De hackerne som programmerer virus, eller malware som det også kalles, vil alltid være et skritt foran før algoritmene deres oppdages. Men hvis du bruker et av de programmene som vi anbefaler hos Komputer for alle, er du godt dekket.

Hvordan unngår jeg virus?

Bruk sunn fornuft. Ikke installer programmer helt ukritisk, heller ikke selv om de hevder å være antivirus-programmer.

Velg de kjente anti-virus leverandørene. Unngå å klikke på lenker i mistenkelige poster, selv om de kommer fra noen du kjenner.

Skann filer som andre har delt via USB eller disker før du åpner dem.

Unngå websider hvor det deles ulovlige filer som filmer, musikk og programvare. Ofte følger det virus med filene.

Artikler om virus i Komputer for alle:

Rens datamaskinen for virus 

Med programmet Malwarebytes Anti-Malware kan du skanne etter virus på pc-en og sørge for å rense den helt, så du for eksempel styrer klar av Cryptolocker, som krypterer filene dine og krever et passord for å låse dem opp igjen. 

Rens datamaskinen for malware

Gi pc-en en real sikkerhetssjekk 

Gratis antivirusprogrammer fanger for eksempel ikke opp falske sikkerhetsprogrammer, og enkelte typer virus kan også slippe igjennom filteret. Men nå kan du gi pc-en din en grundig sjekk med et gratis verktøy fra Microsoft. 

Gi pc-en en real sikkerhetssjekk

De åtte største truslene mot pc-en din 

Komputer for alle har gjennomført en stor nordisk undersøkelse i Norge, Sverige, Danmark og Finland, som avslører de største hullene i datasikkerheten. Vi har funnet fram til de åtte viktigste truslene akkurat nå. 

De 8 største truslene mot pc-en din

Føl deg helt trygg på nettet 

Eksperter er mennesker, og mennesker gjør feil – og det gjelder selvfølgelig også sikkerhetseksperter. Selv om de daglig jobber med å gjøre internett tryggere for resten av oss, har de selv fått kjenne på hvordan det er å bli lurt. Her kan du lese mer om de vanligste feilene, og hva du kan gjøre for å unngå dem. 

Føl deg helt trygg på nettet

Beskytt pc-en mot ubudne gjester 

Hvis du besøker feil nettsider, kan datamaskinen fort bli infisert av skadelige programmer. Her får du en brannmur, som er et effektivt vern mot virus og malware. 

Beskytt pc-en mot ubudne gjester

Si nei til dårlige programmer 

Når du installerer et ekte program, må du ofte fjerne en drøss med haker for å unngå at du får lureprogrammer med på kjøpet. Med Unchecky blir hakene fjernet automatisk, så du ikke går i baret. 

Si nei til dårlige programmer

Fjern virus fra en låst pc 

Enkelte virus er i stand til å låse pc-en din, slå av internettforbindelsen og deaktivere sikkerhetsprogrammene dine. Slik får du bukt med dem. 

Fjern virus fra en låst pc

Beskytt telefonen mot virus 

Det er ikke nok å se etter farlige filer på pc-en lenger. Hackerne har også fått opp øynene for smarttelefoner, så det kan være lurt å ha et sikkerhetsprogram på mobilen. 

Beskytt telefonen mot virus

Lær mer i Spør oss-forumet

I Komputer for alles Spør oss-forum kan du lese andre it-relaterte spørsmål.

Hvis du abonnerer på bladet, kan du også logge inn og stille spørsmål til ekspertene våre døgnet rundt, og kanskje få svar fra andre lesere med tilsvarende problemer.

Nå kan du prøve et nummer av Komputer for alle og få tilgang til både Spør oss-forumet og Fordelssonen med over 300 sikre og gjennomtestede programmer for kun kr 29,-. 

Kanskje du er interessert i...