Koronakrisen gir dessverre nettsvindlerne mulighet til å prøve å lure deg.
Dermed kan du oppleve å få falske eposter om koronaviruset i innboksen.
Det største antallet falske eposter er basert på konspirasjonsteorier om legemidler eller forsøker å utnytte kjente informasjonskanaler til å lure mottakeren.
Svindlerne utnytter systemer du kjenner
I den siste bølgen av angrep har nettsikkerhetsselskapet Proofpoint registrert at kriminelle i økende grad har tatt i bruk verktøy som AgentTesla Keylogger og NanoCore RAT for å få tak i følsomme opplysninger.
De ser også at bruken av falske Office 365-, Adobe- og DocuSign-nettsteder har økt i forbindelse med koronarelaterte forsøk på nettfiske. Hensikten er blant annet å skaffe seg tilgang til kontoer og installere trojanske hester.
Tidligere koronarelaterte angrep fokuserte hovedsakelig på hvordan økonomien ville bli påvirket av viruset eller på hvordan du skulle unngå å bli smittet.
> Dette har vi tidligere skrevet om korosasvindel
Eposter med svindelforsøk som dette fortsetter, men Proofpoint ser også flere angrep rettet mot produksjonsindustrien, helse- og utdanningssektoren.
Gjenkjenn og slett falsk epost
Felles for all falsk eposter er at de inneholder en kobling du blir bedt om å klikke på, eller en fil du skal laste ned.
Det må du ikke gjøre. Bare slett meldingen.
Forsøk på epostsvindel er som regel lett å oppdage ved at avsenderadressen er kryptisk, og ved at sidene de sender deg til har falske url-er, altså nettsideadresser som ikke ser riktige ut.
> Les også: 6 råd som sikrer deg mot svindel og spam
De fire vanligste formene for koronarelatert nettfiske:
1. Utnytter konspirasjonsteorier
Denne typen epost henviser til et legemiddel som forskere ennå ikke har informert offentligheten om. I meldingen finner du en kobling som skal gi mer informasjon.
Koblingen fører til en falsk DocuSign-nettside, der brukeren blir bedt om å oppgi kontaktopplysninger for å tilgang til informasjonen.

Eposter som denne gir inntrykk av at du kan lese om en kur mot korona hvis du klikker på koblingen, men gjør du det, blir du bedt om å oppgi kontaktinformasjon som svindlerne kan bruke mot deg.
2. Falsk informasjon fra ledelsen
Disse epostene inneholder ofte et vedlagt Word-dokument og en kobling som fører til en falsk Microsoft Office-side.
Etter at brukeren har oppgitt kontaktopplysninger, blir vedkommende sendt videre til en legitim side som informerer om koronaviruset. Dette er et triks for å få svindelen til å virke troverdig.

Her forsøker svindlerne å lokke deg til å åpne et tilsynelatende uskyldig Word-dokument. Deretter blir du lurt inn på en falsk hjemmeside.
3. Nettfiske som utnytter Verdens helseorganisasjon (WHO)
Å utnytte velkjente logoer for å skaffe seg tilgang til følsom informasjon, er en mye brukt metode blant datakriminelle.
I kjølvannet av koronaviruset er det registrert mange eposter som sammen med en vedlagt fil installerer AgentTesla Keylogger på pc-en.
Når skadevaren er installert, registrerer den hvilke taster du trykker på. På denne måten skaffer hackerne seg tilgang til for eksempel passord og bankkontoer.

Her er det også en fil du kan laste ned, men gjør du det, blir det installert en tastelogger som registrerer alt du skriver på tastaturet.
4. Skreddersydde eposter med falske nyhetsoppdateringer
Denne typen nettfiske viser til at kinesiske underleverandører har blitt tvunget til å stenge fabrikker som følge av koronaviruset.
Eposter som dette blir sendt til selskaper som på en eller annen måte har koblinger til kinesisk industri. Disse har også en vedlagt fil som installerer en trojansk hest.
For mer informasjon, les blogginnlegget til Sherrod DeGrippo, Senior Director of Threat Research hos Proofpoint.

Det er generelt en dårlig idé å laste ned filer i eposter fra ukjente avsender. I dette tilfellet installerer den en trojansk hest på pc-en.
Bruk Komputer for alles sikkerhetspakke
Bruk sikkerhetspakken fra Komputer for alle for å unngå falsk epost som infiserer pc-en.Sikkerhetspakken består av seks programmer som sørger for at du er trygg ved pc-en.
Du finner sikkerhetspakken i Fordelssonen. Hvis du er abonnent, kan du laste ned programmene og se enkle veiledninger på norsk.