Nettfiske i Google Kalender

Den digitale kalenderen er en ny slagmark for spesielt guffen datasvindel. Sørg for at du ikke blir lurt av møteinnkallinger.

Nifs form for nettfiske kan ramme via Google Kalender

Nettfiske er ikke lenger forbeholdt innboksen. En ny type går etter Google-kalenderen din. Her kan du se hvordan du garderer deg mot denne typen nettfisking i innboksen.

19. juni 2019 av Steffen Nielsen


Nettfiske – phishing – er etter hvert blitt et kjent begrep.

Du får en ny epost, og hvis du ikke er forsiktig, kan du komme til å klikke på en kobling som sender deg rett i hendene på datakriminelle. Før du får tenkt deg om, har du gitt fortrolig informasjon til helt feil personer. 

Vi vet alle at vi bør holde fingrene unna "fremmede" koblinger, men likevel kan du faktisk bli lurt. Via bakveien.

Nettfiske kan nemlig ramme deg selv om du ikke klikker på en ukjent epost.

Foregår via Google Kalender

Men hvordan? Jo, de kriminelles nyeste triks er å bruke en Google-innstilling som sørger for at det automatisk havner en avtale i kalenderen din – med mindre du har takket nei til den.

Når du mottar en kalenderinvitasjon, vil den automatisk legge seg ved siden av de andre avtalene dine i kalenderen.

phishing Google Calendar

Hvis det dukker opp en kalenderavtale som du ikke kjenner til, kan det være et forsøk på nettfiske. Du må for all del ikke klikke på koblingen i avtalen.


Slik ser den ut i kalenderen. Hvis du kommer over en avtale som dette, her "Important Meeting", er du i fare.

Avtalen vil nemlig inneholde en kobling som tar deg til en usikker hjemmeside. Der blir du bedt om å taste inn personlige opplysninger, og det uten at du har klikket på noe som helst i den opprinnelige meldingen.

Ifølge sikkerhetsfirmaet Kaspersky har flere som er blitt utsatt for denne nye trusselen, opplevd at det har kommet en melding på telefonen med for eksempel kobling til en undersøkelse, og den har de kommet til å klikke på.

Slik sikrer du deg mot
kalenderfisking

Løsningen på trusselen er enkel. Alt du trenger å gjøre, er å sørge for at Google Kalender ikke kan legge avtaler inn i kalenderen din uten at du har godtatt dem først.

Slik gjør du:

1. Gå først til kalenderinnstillingene i Google via denne koblingen.

Nettfiske i Google Kalender

I innstillingene i Google Kalender kan du velge om avtaler automatisk skal legges inn i kalenderen. Det er viktig at du ikke tillater dette. 


2. Bla deg nedover og fjern haken ved siden av Legg til aktiviteter fra Gmail til kalenderen automatisk.

Nå trenger du ikke være redd for kalenderfisking lenger. Hvis en skummel invitasjon lander i innboksen, kan du la den ligge der uten å risikere å klikke på noe farlig.

Det er sikkerhetsfirmaet Kaspersky som har oppdaget denne nye  trusselen.

Du må fremdeles være på vakt overfor forsøk på nettfiske i innboksen. Her kan du lese om de vanligste svindelmetodene du kan bli utsatt for.

Kanskje du er interessert i...