Microsoft har nettopp lansert en ny sikkerhetsfunksjon til Windows 11.
Sikkerhet i Windows:

Windows blir stadig sikrere, og etter hvert har Windows fått mange av de samme mulighetene som du finner i en kommersiell sikkerhetspakke. 

Ny sikkerhetsfunksjon i Windows: Programmer kjøres i et lukket miljø

Microsoft har nettopp lansert en ny sikkerhetsfunksjon til Windows 11. Funksjonen kalles «Win32 app isolation» og vil i fremtiden gjøre pc-en enda sikrere.

På den nylig avholdte utviklerkonferansen hos Microsoft, kalt Build 2023, kunne selskapet stolt fortelle om en ny sikkerhetsfunksjon til Windows 11 som vil gjøre operativsystemet mye sikrere.

Funksjonen heter «Win32 app isolation», og nå er utviklerne kommet så langt at den nye funksjonen nettopp ble sendt som en tidlig prøveversjon til deltakerne i Microsofts testprogram, Insider.

I Windows Insider-programmet har brukerne mulighet til å teste kommende Windows-oppdateringer før de sendes ut til den brede befolkningen, og du kan også bli en del av dem. Dette kan du lese om i denne artikkelen.

> Les også: Microsoft søker testere til Windows 12

Isolerer 32-bits programmer i et lukket miljø

Vanligvis når du laster ned et program fra nettet og starter det fra administratorkontoen din, har programmet tilgang til viktige deler av pc-en og filene dine. Derfor kan det gjøre stor skade hvis det viser seg å være et ondsinnet program.

Win32 app isolation-funksjonen sørger derimot for at 32-bits programmer, altså alle programmene som er installert i «Programmer (x86)»-mappen på harddisken, kjøres i en slags sandkasse der de bare har begrensede muligheter. 

Det betyr at eventuelle skadelige programmer aldri vil kunne få tilgang til filene dine på harddisken eller spre seg til andre datamaskiner på nettverket eller Internett.

> I Komputer for alles Fordelssone finner du 300 sikre og gjennomtestede programmer med enkle og trinnvise veiledninger. Se utvalget her.

Den nye sikkerhetsfunksjonen sørger for at en eventuell virusinfeksjon ikke kan spre seg og at viruset ikke får tilgang til filene på harddisken.
Et ekstra sikkerhetslag:

Den nye sikkerhetsfunksjonen sørger for at en eventuell virusinfeksjon ikke kan spre seg og at viruset ikke får tilgang til filene på harddisken. 

Programmer kan tilpasses den nye funksjonen

Microsoft har samtidig lansert en rekke verktøy til programutviklere, slik at de kan tilpasse programmene sine og dermed sørge for at de fungerer best mulig i den nye sikkerhetsfunksjonen.

Den nye sikkerhetsfunksjonen skal ses som et tillegg til eksisterende sikkerhetsfunksjoner som Windows Sandbox og Microsoft Defender Application Guard, som allerede finnes i Windows.

> Les også: Ny pc? Disse tre programmene gjør datamaskinen kjøreklar

Sammen utfyller funksjonene hverandre og gjør pc-en din sikrere enn noensinne. 

I videoen nedenfor kan du se Microsofts egen presentasjon av den nye funksjonen:

Kanskje du er interessert i...