Vil du være med og teste Windows 12?
Windows 12:

Veien deler seg i to felt, og nå må Windows Insider-testere velge om de vil fortsette å teste nye versjoner av Windows 11 – eller gå videre til Windows 12s testprogram.

© Microsoft

Microsoft søker testere av Windows 12

Med en ny testkanal i Windows Insider, der Microsoft tester kommende lanseringer til Windows, innleder selskapet de kommende årenes testing av det som trolig blir Windows 12.

Under utviklingen av Windows 10 lanserte Microsoft testprogrammet Windows Insider i 2014, der frivillige Windows-brukere kunne være med og teste nye funksjoner i operativsystemet før de ble tilgjengelige for folk flest.

Dette programmet er åpent for alle, og i veiledningen vår kan du lese om hvordan du selv kan delta i programmet hvis du ikke er redd for å prøve noen ikke alltid like stabile versjoner av Windows.

> Les også: Bli helt klar: Alt du trenger å vite om Windows 11

Test Windows 10 og 11 før alle andre

Da Microsoft for et par år siden lanserte Windows 11, fortsatte Windows Insider-programmet til denne versjonen av operativsystemet, slik at du også kan bli tester av de kommende Windows 11-funksjonene. 

I Windows Insider er det flere kanaler: 

  • Utviklingskanal for de som ønsker tidlige, men ofte ustabile funksjoner
  • Betakanal, der funksjonene er litt mer gjennomprøvde og mer stabile
  • Release Preview, som er siste stopp før en Windows-oppdatering lanseres

Nå begynner testen av neste Windows-versjon

Nå har Microsoft opprettet en ny kanal som de kaller Canary-kanalen, og denne kanalen vil etter alt å dømme romme de tidlige versjonene av Windows 11s avløser: den kommende Windows 12, som ekspertene forventer blir lansert høsten 2024.

Om Canary-kanalen skriver Microsoft selv at den er «ideell til svært tekniske brukere» og at «funksjonene utgis med begrenset dokumentasjon og kan være ustabile».

Hvis du åpner Innstillinger og Windows Update i Windows 11 og klikker på Windows Insider Program, kan du selv aktivere Windows Insider og finne kanalen Canary.

Vi fraråder imidlertid at du gjør dette hvis du ikke er klar til å løse eventuelle stabilitetsproblemer selv.

At det er snakk om en helt ny kjerne av Windows i denne nye testkanalen, viser seg ved at det krever en ren installasjon av operativsystemet via et USB-minne – noe som i seg selv er en lettere teknisk manøver.

> Les også: Alt vi vet om Windows 12

E-post til utvalgte testere

Microsoft har sendt ut en e-postmelding til utvalgte deltakere i Windows Insider-programmet, der de også kan registrere seg for å få et gratis USB-minne på 8 GB for å installere Windows 12.

De heldige som har mottatt denne e-posten kunne klikke på denne lenken for å skrive inn koden fra e-postmeldingen og søke om å få det gratis USB-minnet.

> Les også: Hva er forskjellen på et USB-minne og en USB-kontakt?

Test Windows 12 i Windows Insider-programmet
Ren installering:

I e-postmeldingen som Microsoft har sendt til deltakere i Windows Insider-programmet, avslører selskapet at de må foreta en ren installering med et USB-minne hvis de ønsker å delta i testen av neste generasjons Windows.

© Microsoft

Kun for brukere med teknisk innsikt

I e-posten som er sendt til utvalgte testere skriver Microsoft at alle med Build 25000 eller nyere av Windows 11 automatisk vil bli flyttet over til den nye Canary-kanalen, og de skriver spesifikt at du må være villig til å prøve helt nye endringer av plattformen i den tidligste utviklingsfasen.

Utviklingskanalen vil i tiden fremover romme builds i 23000-feltet – altså fortsatt oppdateringer til Windows 11.

I Canary-kanalen kommer du med andre ord til å teste avløseren til Windows 11 – hvis du ikke er redd for å få en ustabil datamaskin.

Hvis du selv er interessert i å prøve den kommende Windows 12-versjonen, anbefaler vi derfor at du ikke melder deg på programmet på din primære pc som du bruker til daglig.

Men hvis du har en ekstra datamaskin av nyere dato, kan du melde deg på programmet på den, slik at du ikke risikerer å stå helt uten pc. 

Hva vet vi om Windows 12?

Microsoft har ikke selv bekreftet at selskapet jobber med Windows 12, men det er mange indikasjoner som peker i den retningen.

I fjor arrangerte Microsoft Ignite-konferansen, der selskapet viste grafikk som tilsynelatende var fra Windows 12.

Det er kommet ut at maskinvareprodusenter jobber med å utvikle drivere til Windows 11s avløser, og nylig har det vist seg at prosessorprodusenten Intel akkurat nå arbeider med utviklingen av CPU-er som fungerer optimalt i Windows 12. 

Det ryktes også at Windows 12 blir det første AI-baserte operativsystemet – en antakelse som er blitt forsterket med Microsofts nylige investering i OpenAI, som står bak chatroboten ChatGPT og som bygger på kunstig intelligens.

denne siden har vi samlet alt vi vet om Windows 12 akkurat nå.

> Les også: ChatGPT: Prøv chatroboten alle snakker om – på komputer.no

Kanskje du er interessert i...