Det kan være vanskelig å oppdage at man er på en falsk nettside. Det kan for eksempel være en side som tilsynelatende tilbyr Microsoft-programmer, men som egentlig ikke gjør annet enn å spre skadevare og virus.

Pass deg for falske nedlastingssider

Nettsidene ser ekte ut og tilbyr for eksempel Microsoft-programmer. I virkeligheten er det kriminelle som står bak siden, og de er ikke ute etter annet enn å spre skadevare.

Vi i Komputer for alle gjentar til det kjedsommelige at internett er usikkert sted å laste ned programmer fra, og at du hele tiden bør være på vakt mot faresignaler.

Det er mer aktuelt enn noensinne etter at et par nye tilfeller bekrefter at man bør gå varsomt frem når man er på jakt et bestemt pc-program.

Bruker du suspekte nedlastingssider, får du ofte også skadevare og virus med på kjøpet.

Har kopiert programbutikken i Windows 10

Så sent som i forrige uke sendte vi ut et sikkerhetsvarsel til abonnenter på Komputer for alle. Da advarte vi mot en ny falsk Microsoft Store-side.

Den falske siden har ingenting med Microsoft å gjøre, men ligner til forveksling på den ekte. I stedet for å laste programmer fra programbutikken til Windows 10, får du skadevare og virus. 

Det er lett å la seg lure i et uoppmerksomt øyeblikk.

I dette tilfellet bør du bare bruke snarveien til Microsoft Store i startmenyen i Windows, eller bare laste ned Windows-appene vi har lagt i Fordelssonen.

Komputer for alles sikkerhetsvarsel
Komputer for alles sikkerhetsvarsel

Kanskje mottok du dette varselet i forrige uke? Der advarte vi om en ny, falsk Microsoft Store som til forveksling ligner den ekte butikken.

© Komputer for alle

Falsk Windows-tillegg stjeler fra pc-en

En ny nettside har også vist seg å være særdeles farlig for deg og pc-en.

På nettsiden, som du ser under, kan du tilsynelatende laste ned spill- og multimedietillegget DirectX 12 fra Microsoft. Problemet er at du også får et program som er utviklet for å stjele filer fra maskinen din.

I dette tilfellet avslører adresselinjen at det ikke står "microsoft.com", slik det ville gjort hvis det var Microsoft som sto bak. Bortsett fra det er siden nesten identisk med den originale hjemmesiden.

Falske sider som disse dukker opp til stadighet, så du er nødt til å være på vakt.

Falsk "Microsoft-side" lokker med programmer og skadevare
Falsk!

Fra denne falske nettsiden er det enkelt å laste ned et tillegg til Windows, men avsenderen er ikke Microsoft og programvaren er full av virus.

Nedlastingssider har mange feller

Selv på legitime nedlastingssider som ikke er kjent for å spre skadevare og utpressingsvirus, er det mange feller du kan gå i hvis du ikke er våken.

Ofte er det nemlig umulig å skjønne hvilken av de 3–4–5 knappene du må klikke på for å laste ned programmet du er på jakt etter.

Selv når du klikker på riktig knapp, blir programmet ofte lastet ned med hjemmesidens eget nedlastingsprogram, og med på kjøpet følger flere ekstaprogrammer som du ikke har bedt om. 

> Les også: Hva er utpressingsvirus?

Vær oppmerksom på uautoriserte nedlastingssider
Nedlasting

På filehippo.com, som er en anerkjent nedlastingsside, bør du være ekstra oppmerksom før du klikker på Download. To av knappene på bildet fører til at du laster ned et helt annet program enn det du hadde tenkt.

Slik unngår du å laste ned skadevare:

Det kan være vanskelig å unngå de farlige hjemmesidene som dukker opp igjen og igjen. Så snart én lukkes, åpnes ti nye.

Det finnes imidlertid et par regler du kan følge for å unngå skadelige programmer på pc-en.

> Les også: Hva er pc-virus?

1. Ikke bruk Google til å finne programmer

Når du bruker søkemotorer som Google for å finne et program, vil mange av søkeresultatene ta deg inn på tvilsomme hjemmesider. Det er på slike sider risikoen for å laste ned farlige programmer, og dermed skadevare og virus, er størst.

Last i stedet ned programmer fra produsentenes hjemmeside og skriv selv adressen i adresselinjen.

2. Last alltid ned temaer og apper via Windows

Det samme gjelder for smarttelefonen, du bør heller aldri finne apper via Google og laste dem ned til telefonen.

Besøk i stedet Microsoft Store ved å bruke snarveien i Windows' startmeny, og last bare ned temaer til Windows 10 ved å klikke på koblinger i Windows-innstillingene. 

3. Sikker nedlasting fra Fordelssonen

Programmene du finner i Fordelssonen til Komputer for alle, er skannet for virus og skadevare med de beste antivirusprogrammene som finnes.

Derfor kan du være helt sikker på at programmet du har bestemt deg for å laste ned, også er det programmet du får.

Vi prøver heller ikke å lokke deg til å laste ned en masse andre programmer som du ikke har behov for.

> Se alle programmene du kan laste ned fra Fordelssonen

Bruk de beste sikkerhetsprogrammene

Den beste metoden for å sikre pc-en mot skadevare, virus og annet rusk, er ved å installere gode sikkerhetsprogrammer med det samme, og å sørge for at de alltid er oppdatert.

Komputer for alle anbefaler sikkerhetspakken vi selv har satt sammen. Den inneholder seks programmer som sikrer deg mot de verste farene på nettet.

Abonnerer du på bladet, kan du trygt laste ned programmer og tilhørende veiledninger fra Fordelssonen.

> Se nærmere på Sikkerhetspakken

Kanskje du er interessert i...