iPhone med ødelagt skjerm.

Det kan gå på sikkerheten løs å velge en billigløsning når du bytter skjerm.

© Shutterstock

Skjermreparasjon kan gå på bekostning av sikkerheten

En ny undersøkelse viser at du kan gi andre tilgang til telefonen din hvis du kjøper ny, uoriginal skjerm.

21. august 2017 av Peter Skovbjerg Jensen

Skjermen på smarttelefonen må ofte bøte med livet hvis du er uheldig og mister telefonen i asfalten. 

Du bør være oppmerksom på mer enn prisen når du skal bytte den ødelagte skjermen.

Ifølge en undersøkelse ved Ben-Gurion University i Israel, er det nemlig mulig å legge inn en databrikke i den nye skjermen som gir andre tilgang til telefonen. Det er særlig billige uoriginale skjermer du bør være oppmerksom på.

Ved å legge inn en brikke i den nye skjermen kunne forskerne følge brukernes tastetrykk. De kunne ta bilder, installere apper og mer på telefonen. De fikk altså tilgang til informasjon og muligheter for å installere programmer på telefonen.

I denne videoen kan de se hvordan forskerne installerte programmer uten å røre skjermen. 

Vær forsiktig med billigskjermer

Mange skjermer kommer fra tredjepartsprodusenter og er ikke nødvendigvis godkjent av telefonprodusenten. De er gjerne billigere i innkjøp, men det altså en risiko forbundet med disse skjermene.

Smarttelefoner er ikke laget for å sjekke om skjermen er «farlig» og har ingen sikkerhetsløsninger som stopper denne typen angrep. En skjerm som er utstyrt med en slik brikke vil derfor kunne gjøre nesten hva den vil, uten at telefonen stopper den.

Det er billig å lage falske skjermer, og de kan ifølge forskerne lages slik at selv eksperter vil ha problemer må å se forskjell på falske og ekte utgaver.

Heldigvis jobbes det også med å få utviklet mobilskjermer som kan reparere seg selv, slik at vi i fremtiden kan unngå bekymringer som dette. 

Kanskje du er interessert i...