Unngå utpressingsvirus

Utpressingsvirus er ikke hyggelig å stifte bekjentskap med, men du kan faktisk unngå trusselen – også hvis den rammer maskinen din. 

© Shutterstock

Har du blitt rammet av utpressingsvirus? Slik låser du opp filer

Alt håp er ikke ute hvis pc-en har blitt rammet av utpressingsvirus og filene er tatt som gisler. Det finnes nemlig én hjemmeside som kan hjelpe deg å unngå trusselen.

9. november 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Gode råd er dyre når bildet på skjermen plutselig skifter farge og det dukker opp et rødt trusselbrev som sier at du har 48 timer på deg til å betale 5000 kroner. Og hvis du ikke betaler, er filene tapt for alltid.

Det er nemlig ingen spøk, hvis utpressingsvirus finner veien til pc-en din.

De siste årene har heldigvis sikkerhetsselskaper forsøkt å dekryptere ondsinnede programmer og gi ut nøkler til dem. Er du heldig, kan det finnes en nøkkel til nettopp det viruset som har rammet maskinen din. Det finnes for eksempel en nøkkel til GandCrab – verdens mest utbredte virus.

Hjelpen finner du på hjemmesiden No More Ransom. Siden er resultatet av et samarbeid mellom nederlandsk politi og Europol – så den er helt ufarlig å bruke.

På hjemmesiden, som er på norsk, får du hjelp til å identifisere og fjerne trusselen, hvis det finnes en nøkkel til den.

> Les også: Hva er utpressingsvirus?

Slik fjerner du utpressingsvirus

Gå inn på hjemmesiden No More Ransom og klikk på den røde JA-knappen. I det neste vinduet klikker du på et av de to sky-ikonene og overfører to filer som er kryptert, eller tekstfilen med løsepengekravet.

Når filene er lastet opp, klikker du på den røde knappen FÅ SVAR! Deretter skanner hjemmesiden filene og finner ut hvilken type utpressingsvirus det er snakk om.

Deretter foreslår de en nøkkel som du kan laste ned og bruke til å dekryptere filene.

Etterpå bør du skanne pc-en med et sikkerhetsprogram – og det finner du for eksempel i vår Fordelssone.

Redaksjonen anbefaler: Få en komplett sikkerhetspakke

Skadevare og utpressingsvirus rammer pc-er over hele verden hver eneste dag.

Sikkerhetsfeil i systemer, apper og utdaterte programmer gir hackere enkel tilgang til pc-er og smarttelefoner, og dermed også personlig informasjon og viktige filer.

Du kan gjøre noe selv for å unngå dette. Installer et godt antivirusprogram, og sørg for at du alltid har en sikkerhetskopi av innholdet på pc og mobil. I tillegg bør du ha et velfungerende spamfilter som automatisk filtrerer vekk uønsket og farlig epost.

Komputer for alle har samlet 10 gode programmer i en komplett sikkerhetspakke. Programmene er nøye valgt ut og gjennomtestet av redaksjonen, og du kan alltid laste ned den nyeste versjonen fra bladets Fordelssone.

Til hvert program får du dessuten en grundig trinn-for-trinn-guide som hjelper deg med å sikre pc-en best mulig.

> Akkurat nå får du en utgave av Komputer for alle samt full tilgang til Fordelssonen for kun kroner 29‚–. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...