Pc-utstyr krever vanligvis en driver, og den kan være usikker.

Når du kobler utstyr til pc-en, må du som regel også installere en driver, og disse kan være sårbare slik at du setter pc-en i fare. Denne trusselen blir nå eliminert med en ny Windows-funksjon.

Windows skanner pc-en din for usikre drivere

Nå er Windows blitt enda sikrere. En ny oppdatering til Windows 10 og 11 har gitt deg en ny funksjon i Windows Sikkerhet, der også de installerte driverne sjekkes grundig.

Microsoft utvider løpende operativsystemets innebygde sikkerhetsfunksjoner, som er samlet i appen Windows Sikkerhet, og nå er det igjen kommet en funksjon som gjør pc-en litt sikrere.

Selskapet har nemlig nettopp sendt ut en oppdatering som legger til et ekstra sikkerhetslag i funksjonen Kjerneisolering, som du finner i Windows Sikkerhet.

Med den nye funksjonen skannes også driverne du har installert på pc-en, slik at du ikke risikerer at de utgjør et sikkerhetshull. 

> Les også: Få bedre oversikt over driverne på pc-en

Slik fungerer den nye sikkerhetsfunksjonen

Nå kan drivere som styrer alt utstyret du har koblet til pc-en, altså ikke lenger gå under radaren når Windows sjekker pc-ens sikkerhet. 

Driverne på datamaskinen kontrolleres nemlig for tre ting:

  1. Kjente sårbarheter som nettkriminelle kan misbruke for å få full tilgang til Windows
  2. Ondsinnet atferd som i verste fall kan skade pc-en din
  3. Atferd som kanskje ikke er skadelig, men som likevel er i stand til å omgå Windows Sikkerhet og sette pc-en i fare

> Du kan med fordel sikre pc-en din mot all verdens digitale trusler med en sikkerhetspakke. Les mer om Komputer for alles sikkerhetspakke her. 

Windows blokkerer usikre drivere på pc-en med ny funksjon i Windows Sikkerhet.

Når Kjerneisolering er aktivert i Windows Sikkerhet, dukker det nå også opp et alternativ der Windows kan blokkere farlige drivere slik at de ikke kan skade datamaskinen.

Slik bruker du driverfunksjonen

Når du åpner Windows Sikkerhet-appen, som du finner ved å søke etter den i startmenyen, velger du Enhetssikkerhet i menyen til venstre.

Hvis funksjonen Kjerneisolering er aktivert på datamaskinen, vil du se et punkt nederst der du kan aktivere den nye funksjonen som blokkerer potensielt farlige drivere. 

Hvis Kjerneisolering ikke er aktivert på pc-en, klikker du på Detaljer om kjerneisolering. Du finner nå teksten «Løs alle inkompatible drivere» og en knapp med teksten «Skann».

Klikk på Skann for å sjekke om du allerede har installert drivere som ikke er tillatt av den nye funksjonen.

Nå kan du klikke på «Bla gjennom inkompatible drivere» og se en oversikt over installerte drivere som du bør oppdatere så snart som mulig. 

Du finner oppdaterte drivere på nettstedet til produsenten som har laget pc-en eller utstyret ditt. 

Hvis du har drivere til gammelt utstyr som du ikke bruker lenger, kan du med fordel fjerne dem fra pc-en. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Er Windows oppdatert?

Oppdateringen til Windows med den nye sikkerhetsfunksjonen ble sendt ut 29. mars 2022. 

Hvis du ikke kan se funksjonen ved å følge trinnene ovenfor, må du sørge for at Windows er oppdatert. 

Det gjør du via innstillingene i Windows under «Oppdatering og sikkerhet». Her kan du enkelt se hvilke oppdateringer du har mottatt – og hvilke du eventuelt mangler.

> Les også: Så lenge må pc-en være på før den får automatiske oppdateringer

Kanskje du er interessert i...