Ung dame bruker kameraet på Fairphone 4.
Fairphone 4

Hovedkameraet i Fairphone 4 er på 48 MP.

© Fairphone

FairPhone 4: Bærekraftig 5G-telefon du kan reparere selv

FairPhone 4 er designet slik at du selv kan skifte ut enkeltdeler, og i tillegg er den produsert med resirkulert materiale av arbeidere med verdige og trygge arbeidsforhold.

11. oktober 2021 av Morten Skeldal Østergaard Testredaktør

Fairphone 4 er det nederlandske selskapet Fairphones alternativ til en moderne 5G-smarttelefon.

Og den nye mobilen ser ut til å leve opp til selskapets filosofi om å produsere mer bærekraftige mobiler enn konkurrentene.

Fairphone er blant annet enkel å demontere og reparere. Den har et modulbasert design, slik at det er enklere å skifte ut for eksempel kameraet hvis det skulle gå i stykker.

> Les også: Slik utnytter du 5G-abonnementet

Rettferdige arbeidsforhold og resirkulert materiale

Fairphone 4 er dessuten bygget med 14 materialer som er utvunnet av arbeidere med verdige og trygge arbeidsforhold. 

Det vil si at Fairphone har holdt et øye med forsyningskjeden og løst problemer som barnearbeid og farlige arbeidsforhold for blant annet gruvearbeidere.

Resirkulerte materialer er brukt der det er mulig. For eksempel inneholder høyttaleren komponenter fra andre produkter som aldri har kommet på markedet, og baksiden av Fairphone 4 er laget av gjenbruksplast.

Fairphone 4 er ifølge selskapet den eneste mobiltelefonen med det spesielle TCO-sertifikatet, som bare gis til spesielt bærekraftige produkter. 

Du kan selv bytte ødelagte deler i Fairphone 4

På Fairphones nettsted kan du kjøpe reservedeler til Fairphone 4, og du kan selv bytte de ødelagte delene med nye – det krever bare en miniskrutrekker.

Fairphone garanterer dessuten programvareoppdateringer frem til 2025, inkludert oppgradering til Android 12 og 13.

Men Fairphone har faktisk satt seg et mål om å tilby programvareoppdateringer helt frem til 2027, inkludert oppgradering til de antatte Android 14- og 15-versjonene. 

Fairphone 4 er enkel å demontere og lar deg skifte ut enkeltdeler.
Fairphone 4

Du kan selv demontere Fairphone 4 og skifte ut enkeltdeler. Reservedelene kan du kjøpe til en rimelig pris via nettstedet. 

© Fairphone

Si farvel til «bruk-og-kast-kulturen»

Baksiden er laget av gjenbruksplast, og her finner du mobilens kameramodul, som består av to kameraer: et 48 MP hovedkamera og et 48 MP vidvinkelkamera. 

I tillegg får du et 25 MP frontkamera til selfier og videoanrop.

«Vi har en helt annen tilnærming til smarttelefonproduksjon enn resten av markedet: Vi ønsker å utfordre den tradisjonelle måten å produsere smarttelefoner på, inkludert påstanden om at tynnere alltid er bedre», sier Eva Gouwens, administrerende direktør hos Fairphone og fortsetter: 

«Denne gangen har målet vært å produsere en god, bærekraftig smarttelefon som er fremtidssikker, lett å reparere selv, utviklet for å vare og dermed mer sirkulær. Vi vil at Fairphone 4 skal være en enhet som folk beholder lenger og som ikke er en del av bruk-og-kast-kulturen.»

> Få kontroll på 5G, 5G-ready og mye mer om det nye 5G-nettverket her

Fairphone 4 fås i tre farger – her i grå.
Fairphone 4 grå

Fairphone 4 fås i tre farger – her i grå. 

Hva koster Fairphone 4?

Fairphone 4 kan kjøpes i butikkene fra 25. oktober 2021 og koster 6 290 kr for den rimeligste modellen med 6 GB RAM og 128 GB lagringsplass.

Du kan også velge en utgave med 8 GB RAM og 256 GB lagringsplass. Og denne modellen har en veiledende pris på 6 990 kr.

Fairphone 4 er en 5G-mobil og fås i tre forskjellige farger.

Les mer om Fairphone 4 og kjøp den her.

> Vi har tidligere skrevet om forgjengeren, FairPhone 3, i denne artikkelen. Du kan også lese vår test av den her i Testsonen.

Kanskje du er interessert i...