Har du oversikt over 5G, 5G-rutere og 6G?
5G

Har du full oversikt over 5G? Hvis ikke kan du få det i bladet. 

© Shutterstock

Få svar på alt du vil vite om 5G

Teleselskapene jobber for fullt med å få 5G-nettet opp og stå. Men hva betyr 5G for deg, hverdagen din, dingsene dine og resten av verden rundt deg?

4. februar 2021 av Niklas Ernst

5G-nettet er et faktum, så nå kan vi strømme, laste ned og surfe enda fortere.

Det betyr for eksempel at det nå går mye raskere å laste ned en film eller et musikkalbum til telefonen hvis den støtter 5G og du er et sted hvor det er 5G-dekning.

Det betyr også at du får bedre dekning og vil oppleve færre brudd. 5G er nemlig bedre til å håndtere mange dataforbindelser samtidig, som når mange mennesker, og dermed telefoner, er på samme sted.

5G-teknologien har enormt mange muligheter. Muligheter det kan være vanskelig å se omfanget av og som også fører med seg en mengde spørsmål.

> Les også: De beste 5G-telefonene

Få svar på alt du lurer på

Vi har samlet alle spørsmålene, og gode svar på dem, i en stor artikkel i Komputer for alle nummer 03/2021. Har du ikke bladet for hånden, kan du som abonnerer, lese artikkelen i Fordelssonen.

Under finner du et par av spørsmålene og svarene fra artikkelen. I Fordelssonen finner du 8-siders artikkelen med alle spørsmålene og svarene, slik at du kan se fordelene ved 5G-nettet og hva det betyr for deg.

Må jeg kjøpe ny mobil?

Ja, du må ha en ny telefon, nettbrett eller pc som støtter 5G for å kunne utnytte fordelene med standarden, for eksempel en iPhone 12. 

Når du står i butikken og ser på ny telefon, må du derfor huske å sjekke om den faktisk støtter 5G, hvis du vil være med på neste generasjons nettverk. 

Her finner du en liste over alle 5G-mobilene som finnes for øyeblikket. 

Listen oppdateres fortløpende etter hvert som nye modeller kommer på markedet. I tillegg til ny mobil krever det også at abonnementet inkluderer 5G.

> Les også: Skaff deg en 5G-telefon til 4000 kroner

Kommer det flere mobilmaster?

Ja – for jo høyere frekvens man benytter, desto dårligere er gjennomtrengningsevnen til signalene. 

Ved 3,5 GHz får radiosignaler problemer med å trenge gjennom strukturer som bygninger, trær, biler og annet. Derfor krever høyere frekvenser også flere antenner.

> Les også: Stor test: 5G er ganske ufarlig

Hvor raskt er 5G? 

Det korte svaret er at 5G lar deg laste ned en hel spillefilm på et par sekunder. 

Det litt lengre svaret er noe mer komplisert. I første omgang vil 5G-nettet benytte det relativt lavfrekvente 700 MHz-båndet. 

Det er den langsomste formen for 5G, men fortsatt raskere enn 4G. Fordelen med den lave frekvensen er bedre dekning og gjennomtrenging i bygninger og lignende. 

De høyere 5G-frekvensene på 3,4–3,8 GHz og 25–27,5 GHz kan oppnå hastigheter på mellom 1 og 2 Gbit/s. 

Hastigheten på 5G vil være mellom 10 og 20 ganger raskere enn 4G. Skal du oppnå enda høyere hastigheter på 5G, må du være veldig nær basestasjonen. 

> Les hele artikkelen fra bladet og få svar på alle spørsmålene dine om 5G i Fordelssonen

> Abonnerer du ikke på Komputer for alle, kan du tegne et abonnement ved å klikke her.

Les alt om 5G i bladet Komputer for alle 3/2021
5G

I det nye Komputer for alle, nummer 3/2021, finner du flere spørsmål og svar om 5G – fremtidens nettverk.

> Les artikkelen her

© Komputer for alle

Kanskje du er interessert i...