Huawei Harmony OS

HarmonyOS, det nye operativsystemet til Huawei er ikke bare lagd for mobiltelefoner. Det skal også drive firmaets smartklokker, smart TV-er og navigasjon i bilen. 

© ThamKC / Shutterstock.com

HarmonyOS: Huawei lanserer nytt mobilt operativsystem

Kinesiske Huawei har i løpet av den siste tiden mistet retten til å bruke operativsystemet Android, og det har fått selskapet til å lansere sitt eget operativsystem. Det har fått navnet HarmonyOS.

16. august 2019 av Henning Dadkhah Rasmussen

Seks uker etter at Huawei ble nektet å bruke Android, snudde amerikanske myndigheter og tillot likevel selskapet å benytte Android og Google Play, men da hadde ekskluderingen allerede ført til et katastrofal fall i selskapets salg utenfor Kina.

> Les også: Google dropper Huawei – hva betyr det for deg?

HarmonyOS for mange enheter

Som et mottrekk til den usikre situasjonen det kinesiske selskapet befinner seg i, lanserte Huawei i forrige uke sitt eget operativsystem med navnet HarmonyOS.

Den nye programvaren skal drive firmaets smarttelefoner, men er også tenkt å kunne styre smarte tv-er, bilnavigasjon, smartklokker og annet utstyr.

Dermed kan Huawei gjøre seg mindre avhengig av amerikanerne. Kanskje kan det nye HarmonyOS også vise seg så solid at det på sikt kan ta markedsandeler fra de dominerende operativsystemene Andoid og iOS.

Huawei sier selv at det nye operativsystemet skiller seg klart fra både iOS og Android.

Huawei HarmonyOS smartwatch

I første omgang skal HarmonyOS testes i smartklokker og i smarte tv-er. Deretter kommer turen til biler, og til slutt blir HarmonyOS å finne i mobiltelefonene til Huawei.

© ThamKC / Shutterstock.com

HarmonyOS testes på skjermer og klokker

I første omgang skal HarmonyOS installeres i smarte tv-er og smartklokker, først senere lanseres operativsystemet i mobiltelefoner.

Det er ikke helt uvanlig at et elektronikkfirma bruker flere operativsystemer.

Samsung benytter for eksempel Android i smarttelefonene sine, men har sitt eget Tizen-system i klokker og TV-er.

Og LG bruker webOS i mange av sine tv-modeller, mens de bruker Android i telefonene.

Har du ikke særlig lyst til å gi deg i kast med et nytt operativsystem, kan du lese denne artikkelen der vi ser på andre telefoner hvis du vil velge noe annet enn Huawei.

Kanskje du er interessert i...