Oppdatering av Apples operativsystem til iOS 15
iOS 15

Har du en iPhone 6s eller nyere, kan du nå oppdatere telefonen til den nyeste versjonen av operativsystemet, nemlig iOS 15.

© Apple

Bedre nettleser, Fokus-funksjon og FaceTime: Her er de største nyhetene i iOS 15

Med iOS 15 er Apple klar med nye funksjoner og oppdateringer til iPhone. Her kan du se hva du har å glede deg til.

30. september 2021

Det er blitt høst, og for Apple betyr dette to ting: Det er kommet nye iPhone-telefoner, og så er høsten også den tiden på året hvor Apple kommer med en ny versjon av iOS.

Dermed kan du se frem til nye funksjoner, enten du skal ha nye iPhone 13 eller du bare vil oppdatere den du allerede har til iOS 15.

Men hva er de største nyhetene i det nye operativsystemet, og hvilke telefoner får tilgang til dem? Det kan du lese her.

LES OGSÅ: iPhone 13: Nye kameratriks og rask skjerm

Oppdatert FaceTime og varslinger

En av de store nyhetene i iOS 15 er videochat-verktøyet FaceTime, som lar deg videochatte med familie og venner.

LES OGSÅ: Endelig: Nå får iPad etterlengtet funksjon

Blant annet blir det nå mulig å ringe via FaceTime til personer som ikke har en iPhone, ettersom de kan delta via nettleseren. 

Dessuten blir lyden bedre iOS 15, og det blir også mulig å gjøre bakgrunnen uskarp, som du kanskje kjenner fra lignende verktøy. 

FaceTime i iOS 15
FaceTime i iOS 15

Snart kan du se film og høre på musikk sammen med de du snakker med på FaceTime hvis du bruker en iPhone med iOS 15.

© Apple


Senere i høst blir det også mulig å høre på musikk og se videoer sammen med de du snakker med, og i tillegg kan du dele skjermen slik at andre kan se hva som skjer på telefonen din.

LES OGSÅ: Apples iPad fyller 10 år

Varslingene som kommer frem når du sveiper ned fra toppen av iPhone, har også fått nytt utseende. De viser bilder av kontaktpersoner og større app-ikoner, slik at du får bedre oversikt.

Genial funksjon i nettleseren på iPhone

Safari-nettleseren har også fått en overhaling.

En av de største nyhetene er at adressefeltet nå er plassert nederst på skjermen, slik at det er lettere å nå med tommelen. Og hvis du sveiper til høyre eller venstre, kan du bytte mellom fanene dine.

Det høres kanskje ut som en liten justering å flytte adressefeltet til bunnen, men det utgjør en stor forskjell når du søker på nettet. Denne funksjonen har vi i hvert fall ventet på, og redaksjonens iPhone-fans bruker den allerede flittig.

LES OGSÅ: Se kartet: iPhone hjelper deg frem

Det er også blitt enklere å organisere de åpne kategoriene i grupper slik at du ikke mister oversikten – selv om du har mange faner åpne.

Endelig er det også mulig å legge til utvidelser i Safari på mobilen, akkurat som på datamaskinen.

Livetekst, Fokus-funksjon, bilder og mye annet i iOS 15

Med iOS 15 kan du nå bruke telefonens kamera til å skanne og oversette tekst. Eller så kan du for eksempel kopiere et telefonnummer fra et visittkort og bruke det direkte på telefonen. 

Det er smart og enkelt, og det fungerer faktisk veldig bra. 

Skann tekst med iPhone og iOS 15
Skann tekst

Med iOS 15 kan du skanne tekst på for eksempel gateskilt og menyer med telefonens kamera. På den måten kan du blant annet oversette teksten eller søke på den på nettet.

© Apple


Apples karttjeneste har også fått en oppdatering. Nå blir det enklere og raskere å navigere fra A til B, og mange flere bygninger er nå tilgjengelige i 3D. 

Du får også den nye funksjonen Fokus, som gjør det enklere å slippe irriterende forstyrrelser når du bruker iPhonen. Nå kan du nemlig velge forskjellige fokusprofiler når du for eksempel skal sove, jobbe, trene eller bare konsentrere deg. 

Du kan velge hvilke av kontaktene dine som du vil kunne motta anrop eller meldinger fra når du har valgt soveprofil eller arbeid, eller hvilke varslinger du vil motta. Det er enkelt å lage de ulike profilene, og du skifter mellom de forskjellige fokusprofilene enten gjennom telefonens innstillinger eller i Kontrollsenter, som du åpner ved å sveipe ned fra øverste høyre hjørne.  

Du kan lese mer om alle de nye funksjonene i iOS 15 her. 

Når får du iOS 15 på din iPhone?

Har du en nyere iPhone, kan du oppdatere telefonen din til iOS 15 allerede i dag. 

Du går bare til Innstillinger, og velger Generelt og Oppdatering. Hvis din iPhone kan oppdateres til iOS 15, vises dette her, og så følger du bare instruksjonene på skjermen. 

Sørg for at du har tilgang til et trådløst nettverk, og sett gjerne telefonen i laderen mens du oppdaterer. 

Hvis du ikke oppdaterer iPhone til iOS 15 manuelt, vil din iPhone gi deg beskjed om å installere oppdateringen i løpet av et par uker.

Disse telefonene kan få iOS 15:

I tillegg til den helt nye serien av iPhone 13, blir iOS 15 tilgjengelig til følgende telefoner:

 • iPhone 12
 • iPhone 12 Mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone Xs
 • iPhone Xs Max
 • iPhone XR
 • iPhone
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE

Kanskje du er interessert i...