Face ID på Apple iPhone X

Hvor sikker er egentlig ansiktsgjenkjenning på Apples nye iPhone X?

© Apple

Er ansiktsgjenkjenningen til Apple sikrere enn fingeravtrykksleseren?

Apples kommende iPhone X har en ny form for ansiktsgjenkjenning, Face ID, som skanner ansiktet i tre dimensjoner. Er dette sikrere enn det konkurrentene tilbyr? En ekspert fra Kaspersky har sett nærmere på teknologien.

19. september 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Fingeravtrykksleseren har de siste årene vært standard på de fleste smarttelefoner. Den har kunnet alt fra å låse opp telefonen til å godkjenne betalinger.

Fingeravtrykket blir etterhvert byttet ut med ansiktet for å identifisere telefonens eier. Den sist lanserte teknologien er Apples Face ID – men hvor sikkert er egentlig Face ID?

Teknologien funger ved at et infrarødt kamera, en lyskilde og en sensor samtidig rettes mot ansiktet ditt og registrerer 30 000 punkter. Denne formen for tredimensjonal skanning sammenligner dybde og form med ansiktet som er lagret i telefonen.

> Les mer om telefoner

Hvor sikkert er Face ID?

Ved lanseringen påpekte Apple at fingeravtrykksleseren kan bli lurt i ett av 50 000 tilfeller, mens Face ID bare kan lures én av en million ganger. Så ifølge Apple er ansiktet ditt sikrere enn fingeravtrykket.

Apples teknologi er altså sikrere enn den som benyttes i Samsung Galaxy S8. Samsung-telefonen måler ikke dybden i ansiktet, bare ansiktstrekkene, og flere har lurt denne teknologien ved å skrive ute et bilde av eieren og logge på med det, skriver Alex Perekalin fra sikkerhetsfirmaet Kasperskys i et blogginnlegg.

Dermed er Face ID fra Apple for øyeblikket den sikreste måten å åpne telefonen på. 

De som forsker på sikkerhet kommer nok til å gjøre grundige tester av systemet så snart det kommer på markedet, sier Perekalin til slutt i blogginnlegget. Han legger også til at det allerede er funnet huller i Face ID-systemet, men at det er fikset.  

Vurderer du å gå til innkjøp av en iPhone X eller Galaxy Note 8, har vi sammenlignet funksjonene på de to telefonene her.


Kanskje du er interessert i...