Kan du få virus på iPhone?
Virus på iPhone?

Trenger du bekymre deg for virusangrep hvis du har en iPhone?

Kan du få virus på iPhone?

En seiglivet myte hevder at du ikke kan få virus på iPhone. Den slags biter nemlig ikke på Apple-produkter. Men stemmer det?

26. desember 2022 av Steffen Nielsen

Kan iPhone få virus? Ja, det kan den. Og i denne artikkelen forklarer vi hvorfor, men også hvorfor risikoen fortsatt er betydelig større på en Android-telefon. 

I den evige diskusjonen mellom forkjempere for Android og iOS fremføres det ofte et argument til å velge Apples iPhone fremfor toppmodellene med operativsystemet Android: «iPhone kan jo ikke få virus.»

Ifølge noen Apple-fans er det dermed fysisk umulig at en iPhone, inkludert den nyeste iPhone 14 Pro, kan rammes av virusangrep – et problem som ofte plager Android-eiere.

> Les også: Her er nye iPhone 14

Bedre sikkerhet i Apple App Store

Det er bred enighet blant ekspertene om at Apples operativsystem, iOS, er bedre rustet til å bekjempe virus. Det skyldes to ting. 

For det første er Apples appbutikk, Apple App Store, et mer beskyttet miljø enn Android Play Butikk. Alle apper i Apples butikk sjekkes grundig, og det er ikke mulig å installere apper på iPhone fra andre kilder enn nettopp Apples App Store.

Det er en av grunnene til at Android-brukere kan velge blant mer enn dobbelt så mange apper som iPhone-brukere. Det er rett og slett vanskeligere å få en app inn i Apples butikk enn i Googles. 

Proprietært system vs. åpen kildekode 

For det andre er iOS et såkalt proprietært system, så kildekoden er hemmelig, i motsetning til Android, som bruker åpen kildekode. 

Det betyr at Apple har bedre kontroll på hva som foregår i systemet og trenger ikke kontrollere en lang rekke varianter, slik det er med Android, der hver mobilprodusent har sin egen versjon.

Det betyr også at det er lettere for Apple å lage en sikkerhetsoppdatering til iOS fordi alle iPhone-telefoner kjører det samme systemet.

> Les også: Hva er Android? Alt om operativsystemet til mobiltelefoner og nettbrett

iPhone kan også få virus
Virus på iPhone?

Apples nyeste skudd på stammen heter iPhone 14 og iPhone 14 Pro. Og ja, de kan også få virus.

© Apple

Virus kan komme via nettleseren

Når myten om iPhones virus-immunitet likevel ikke helt holder vann, skyldes det nettlesere.

Hvis du besøker skumle nettsider i den mobile nettleseren, kan selv ikke Apples strenge sikkerhet hindre at viruset slipper inn gjennom bakdøra. 

Det er fremdeles vanskeligere å få virus på en iPhone enn på en Android-telefon, men umulig er det ikke, og du må fortsatt være på vakt mot tegn på virus, som f.eks. en tregere telefon eller popup-reklamer.

Hvis du vil være best sikret ifølge ekspertene, bør du for øvrig bruke Apples egen nettleser, Safari, fremfor konkurrerende nettlesere.

Les også: Slik lager du en timelapsevideo på iPhone

Nettlesere på iPhone

Nettlesere kan fungere som en bakdør for virus på iPhone. Apples egen Safari-nettleser er den sikreste, ifølge ekspertene.

Slik beskytter du mobiltelefonen mot virus

Komputer for alle anbefaler at du beskytter Android-telefonen din med Bitdefender Antivirus, som kan lastes ned fra Google Play Butikk her.

Det finnes sikkerhetsprodukter til iPhone som f.eks. beskytter mot nettfiske, men ikke mot virus. 

Hvis du har en iPhone, er det i stedet viktigst at du sørger for å holde operativsystemet iOS oppdatert. 

Dette gjør du ved å gå til Innstillinger, velge Generelt og deretter Programvareoppdatering. Der kan du se ev. nye oppdateringer, og oppdatere enheten din.

Kan du redde en våt iPhone med ris?

En annen mobiltelefonmyte er at en druknet telefon kan vekkes til live igjen hvis du legger den i en pose med ris, fordi risen suger vannet til seg. 

Er det noe i det, eller er det ren løgn? 

Det får du svar på i artikkelen «8 seiglivede myter om mobiltelefonen», som du kan lese i Komputer for alle nummer 20/2022, eller i Fordelssonen her

Kanskje du er interessert i...