iPhone fyller 15 år

Så fornøyde var vi med den første iPhone

iPhone fyller 15 år i år. Vi har gravd i arkivet og funnet frem testen vår av den aller første iPhone.

«I dag finner Apple opp mobilen på nytt.» Med disse ordene presenterte Apples grunnlegger Steve Jobs selskapets nyeste produkt i 2007. I slutten av juni 2007 kom det nye produktet ut i butikkene, og verden har ikke vært helt den samme siden.

«Den er utstyrt med en 3,5” skjerm. Den er veldig stor!», sa Steve Jobs under presentasjonen. I dag virker det kanskje ikke så imponerende, men sammenlignet med datidens konkurrenter var skjermen imponerende.

Jobs fortsatte presentasjonen og viste frem den ene nyskapende funksjonen etter den andre for et måpende og noen ganger jublende publikum. Spesielt den flotte rullefunksjonen, der navnene på kontaktene rullet perfekt nedover skjermen, gjorde inntrykk.

Les også: iPhone 13: Nye kameratriks og rask skjerm

Slik anmeldte vi den første iPhone

iPhone dukket ikke opp på våre breddegrader umiddelbart, men vi lyktes med å få tak i et parallellimportert eksemplar slik at vi kunne teste den nye mobilen.

Og vi var begeistret. Eller i hvert fall ganske fornøyde.

iPhone manglet funksjoner som blant annet konkurrenten Nokia hadde i sine beste mobiler. Vi ville for eksempel gjerne hatt muligheten til å bruke GPS og stereo-Bluetooth. Vi likte heller ikke så godt at vi var bundet til å bruke Apples tungvinte program iTunes til å overføre musikk til mobilen.

Til gjengjeld var vi overveldet over den lille mobilens design: «iPhone er et godt forslag til hvordan en mobiltelefon også kan se ut. Den lille designsaken med berøringsskjerm får mange nysgjerrige blikk fra venner, familie og på arbeidsplassen», lød åpningen på den sidelange mobiltesten.

Les også: Det blir enklere å reparere iPhonen din

Slik så det ut da Apples grunnlegger Steve Jobs presenterte den nye mobilen i 2007.

Komputer for alles test av den første iPhone.
Anmeldelse av iPhone

Vi testet den første iPhone over en hel side i bladet.

© Komputer for alle

Slik fungerte den første iPhone

Heldigvis er det skjedd mye siden den første iPhone ble lansert i 2007.

Hvis du sammenligner spesifikasjonene for den med flaggskipmodellen iPhone 13 Pro, er det tydelig at det er gått 15 år.

Den første hadde for eksempel et 2 MP kamera og 8 GB lagringsplass til bilder og apper. iPhone 13 Pro har opptil 1 000 GB lagringsplass, og det sitter fire 12 MP-kameraer i mobiltelefonen.

Mange ikoner og funksjoner ser fortsatt ganske like ut. Og Apple har ikke gjort grunnleggende om på mobilens vellykkede berøringsfunksjonalitet.

Kontakten er heldigvis endret fra den brede 30-pinners iPod-kontakten til den noe mindre og smartere Lightning-kontakten, og innen kort tid skifter Apple sannsynligvis til USB-C i sine fremtidige iPhone-modeller.

Les også: Gled deg til iOS 16: Snart får iPhone-telefoner helt nye funksjoner

Kanskje du er interessert i...