iPhone-reparasjon

Det blir enklere å reparere iPhonen din

I fremtiden skal ikke den ødelagte iPhonen kastes sammen med annen elektronikk – den skal i stedet repareres.

29. juni 2022 av Niklas Ernst

Forestill deg at du mister telefonen din, skjermen går i stykker og du tenker: pytt, pytt! Du kan nemlig bare kjøpe en ny skjerm og bytte den, så blir telefonen like god som ny igjen.

LES OGSÅ: Museum: Gi oss den gamle mobiltelefonen din

Det høres litt merkelig ut ettersom mange produsenter i dag lager utstyr som er praktisk talt umulig å reparere for brukerne.

Det skyldes blant annet at mange komponenter i dag limes sammen og samtidig er svært tynne, slik at sluttproduktet, for eksempel en telefon eller pc, blir så tynt og lett som mulig.

Ny lov skal gjøre det enklere å reparere

Men etter at delstaten New York tidligere denne måneden vedtok den første loven om «retten til å reparere» elektronikk, ser fremtiden litt annerledes ut.

LES OGSÅ: Skjermreparasjoner kan koste deg sikkerheten

Loven sier at selskaper som selger digitale, elektroniske produkter skal gjøre verktøy, deler og instruksjoner for reparasjon tilgjengelige for private så vel som for butikker som jobber med reparasjon av elektronikk.

Det er altså en lov som vil tvinge produsentene til å gjøre det enklere for både private og bedrifter å reparere elektroniske produkter, som for eksempel telefonen og nettbrettet.

Lovforslaget er stemt gjennom og mangler nå bare guvernørens underskrift for å bli endelig vedtatt. Når dette skjer, trer den nye lovgivningen i kraft i løpet av ett år.

Apple og Samsung er allerede i gang

Flere store selskaper er imidlertid allerede i ferd med å omstille seg til å bli selskaper der mer skal resirkuleres og hvor elektronikken vår skal gjøres mer bærekraftig. 

LES OGSÅ: FairPhone 4: Bærekraftig 5G-telefon du kan reparere selv

Apple har for eksempel allerede kunngjort at det skal bli enklere å reparere produktene deres, og har blant annet startet et reparasjonsprogram der uavhengige reparatører kan kvalifisere seg til å motta Apple-reservedeler, verktøy og lignende. 

Også Samsung har sagt at det skal bli enklere og legges mer til rette for reparasjon av produktene deres. 

Så neste gang du mister telefonen og skjermen går i stykker, er det altså ingen grunn til å bli lei seg. 

Kanskje du er interessert i...