5G-nettverk for mobiltelefoni

Teknologien 5G er snart ventet, og den gi lynraskt internett på alle enheter.

© Shutterstock

5G nettverk – så raskt er fremtidens mobile internett

5G er den nye nettverksstandarden for mobiltelefoni, og den begynner så smått å bli tatt i bruk rundt om i verden. Det nye nettverket gir mye raskere internett på mobiltelefonen.

19. september 2018 av Mathias Alsted Lund Flinck

Om få år vil symbolet for 5G være et tegn man gjerne vil se øverst på telefonskjermen.

5G er den neste generasjonen av mobile nettverk, og det vil være vesentlig raskere enn dagens 4G- og 3G-nettverk.

I dag viser 4G-tegnet at du er koblet til det raskeste mobile nettverket, og at du kan forvente en hastighet på opp mot 100 Mbit i sekundet. Med 5G-dekning vil du i teorien kunne oppleve hastigheter opp mot hele 10 Gbit i sekundet. 

En test fra teleleverandøren Verizon i USA viser at teknologien kan levere nedlastingshastigheter som er 30–50 ganger raskere enn dagens 4G-teknologi.

Det betyr at for eksempel en film som det tar seks minutter å laste ned via 4G, bare vil ta 15 sekunder på et 5G-nettverk.

Hvor og når kommer 5G?

Drømmer du allerede om raskere nettverkshastigheter? Du må dessverre smøre deg med tålmodighet. Det forventes nemlig at 5G først vil være tilgjengelig for allmennheten i 2020.

Likevel har de først produktene som støtter teknologien allerede begynt å dukke opp. Nylig offentliggjorde kinesiske Xiaomi at de har planer om å lansere en telefon som støtter 5G-standarden. 

Også teleleverandørene forbereder seg på å tilby den lynraske nettverksteknologien. Telenor er for eksempel i gang med å teste det nye nettverket i Kongsberg kommune.

Det første 3G-nettverket ble lansert i 1998, mens 4G kom i 2006.

> Skriv raskere og bedre på mobilen eller nettbrettet med et trådløst tastatur. Få det sammen med to utgaver av Komputer for alle for kun kroner 69,50 + porto og eksp.
Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...