Bruk en ekstern skjerm til den bærbare maskinen
Dobbel skjerm

Har du en pc-skjerm til overs, kan den komme til nytte igjen hvis du kobler den til den bærbare pc-en. Her viser vi hvordan du går frem og hvordan du velger kabel. 

Bruk en avlagt pc-skjerm som ekstraskjerm til den bærbare

Hvis du tidligere har hatt en stasjonær pc, har du kanskje fortsatt skjermen til den stående. Den kan du bruke sammen med den nye bærbare maskinen, slik at du får mer skjermplass å boltre deg på i Windows.

25. september 2019

En bærbar pc er på alle måter mer praktisk og lettere å ha med å gjøre enn en tradisjonell stasjonær maskin som sto på ethvert hjemmekontor for bare noen år siden. 

Hvis du tatt vare på delene til den stasjonære maskinen, kan du få ny glede av skjermen ved å bruke den samme med en nyere bærbar pc. 

Plass til mer i Windows

Det er nemlig en enkel sak å koble den gamle skjermen til en bærbar pc og finne den i Windows.

Det betyr at du kan fordele Windows-skrivebordet over to skjermer og få plass til dobbelt så mange programmer og vinduer.

Det gir bedre oversikt over programmene, og du kan også få en bedre arbeidsstilling ved å jobbe med en ekstern skjerm fremfor skjermen på den bærbare. 

Composite, VGA, DVI, HDMI og Display Port.

En bærbar pc kan ha forskjellige utganger for ekstern skjerm. Fra venstre ser du RCA, VGA, DVI, HDMI og Display Port.

© Shutterstock

Koble skjermen til den bærbare pc-en

For å få glede av den eksterne skjermen, må den kobles til den bærbare med en skjermkabel.

Så godt som alle skjermer er utstyrt med den tradisjonelle VGA-inngangen, som fortsatt finnes på en del nyere maskiner.

Det er den enkle løsningen. Det kan imidlertid tenkes at skjerm og pc har ulike tilkoblinger. Da må du sjekke kabelguiden under. 

Få Windows opp på skjermen

Når du har koblet sammen skjerm og pc via kabel, er du klar til å koble dem sammen i Windows.

Det gjør du ved å trykke på Windows-tast + P for å åpne skjermmenyen.

Velg Utvid. Da utvides Windows-skrivebordet slik at det dekker både den interne skjermen på den bærbare, og den eksterne som du nå har koblet til pc-en.

Finn riktig kabel

DVI: På baksiden av de fleste skjermer finner du en DVI-inngang, men den er så stor at den sjelden benyttes i nyere bærbare. I så fall må du altså velge en annen inngang på skjermen, eller koble den til med en HDMI-til-DVI-kabel eller -adapter.

HDMI: Nesten alle nyere bærbare har samme type HDMI-kontakt som du finner på en flatskjerms-tv. Hvis også skjermen har HDMI-inngang, kan du koble sammen de to via en vanlig HDMI-kabel.

VGA: Standarden har vært i bruk siden åttitallet, men finnes fortsatt på mange nye pc-er og skjermer. Har du VGA på både skjerm og pc, kan du koble dem sammen med en vanlig VGA-kabel.

DisplayPort: Mange nyere skjermer har DisplayPort-inngang, men den er mindre vanlig på bærbare maskiner. De fleste skjermer har da også en alternativ inngang, som VGA eller HDMI.
I så fall kan du koble til via en adapter. 

RCA: I dag er den sjelden, men RCA-kontakten kan overføre videosignalet til en skjerm fra for eksempel en Playstation. 

Optimal arbeidsplass med en bærbar pc

Gjenbruk av en gammel pc-skjerm er bare et av mange tiltak som er enkle (og billige) å gjennomføre for å få en bedre arbeidsplass på hjemmekontoret når du har en bærbar pc. 

I Komputer for alle nummer 15/2019 viser vi hvordan du utstyrer hjemmekontoret med bærbar pc, tastatur, mus, høyttalere osv. Vi viser også hvordan du installerer og monterer forskjellig eksternt utstyr. 

Til slutt får du noen smarte tips til Windows som kan optimalisere arbeidssituasjonen på det nye hjemmekontoret.

Les hele artikkelen med det samme i det nye bladet eller i Fordelssonen (kun for abonnenter)

Kanskje du er interessert i...