Kvinne har koblet én stor skjerm til to datamaskiner.
Enkelt triks:

Hvis du kobler to datamaskiner til samme skjerm, får du mye mer ryddig og ledig plass på skrivebordet.

© Shutterstock

Slik kobler du to pc-er til samme skjerm

Har du to datamaskiner, men bare én skjerm? Da kan de to datamaskinene enkelt dele denne skjermen. Her viser vi hvordan du går frem.

19. mai 2023 av Rasmus Udsholt

Mange av oss har flere datamaskiner hjemme. Det kan for eksempel hende at du har en Windows 10-datamaskin stående, selv om du har kjøpt en nyere med Windows 11 - eller kanskje har du både en pc fra jobben og din egen private pc.

Hvis begge datamaskinene skal ha hver sin skjerm, blir det fort overfylt på skrivebordet.

Heldigvis er det ganske enkelt å koble to datamaskiner til samme skjerm, som deretter bare viser skjermbildet fra pc-en du arbeider på.

> Les også: Slik jobber du med to skjermer i Windows

Hvordan kobler jeg to datamaskiner til én skjerm?

Hvis du vil koble to pc-er til samme skjerm, finnes det flere måter å gjøre dette på. 

Hvilken metode du bør velge, avhenger i bunn og grunn av hvilken skjermtype du har. 

Her viser vi de vanligste metodene - og hvis du er heldig, trenger du ikke engang kjøpe ekstra utstyr. 

Nedenfor går vi gjennom tre metoder for å koble to pc-er til én skjerm:

Metode 1:

Koble begge datamaskinene direkte til skjermen

De fleste nye skjermer har flere innganger. Det kan du sjekke på baksiden av skjermen, der det vanligvis vil være tilkoblinger med betegnelsene VGA, DVI, DisplayPort eller HDMI. 

Hvis det er tilfellet for deg er du heldig, for da trenger du bare koble begge datamaskinene med hver sin skjermkabel til hver sin inngang bak på skjermen. 

En skjerm kan nemlig ha flere skjermkabler tilkoblet samtidig.

Kanskje er du også så heldig at skjermkablene du allerede har liggende passer til formålet. Ellers må du kjøpe en kabel som passer til pc-ens skjermutgang og en ledig inngang på skjermen. 

> Hvis du har gamle kabler liggende som du ikke vet om du skal beholde eller kaste, kan du få oversikten i artikkelen «Rydd opp i de gamle kablene og kontaktene» i Fordelssonen her

Nye kabler fås billig på nettet

Hvis den ene datamaskinens skjermkabel f.eks. er koblet til skjermens HDMI-inngang, slik at det bare er en DVI-inngang ledig på skjermen, må du altså kjøpe en skjermkabel som kan kobles fra den andre pc-en og til skjermens ledige DVI-inngang. 

Sjekk derfor hvilken skjermutgang pc-en din har (vanligvis HDMI, DisplayPort/mini-DisplayPort, VGA eller USB-C), og søk på Google etter den typen kabel du trenger. Det kan f.eks. være et søk på «HDMI til DVI-kabel». 

Da finner du raskt frem til en nettbutikk der du kan kjøpe en skjermkabel som kan gå fra pc-ens HDMI-utgang til skjermens DVI-inngang. 

> Les også: Slik får du HDMI-kontakt på datamaskinen

Sjekk skjermutgangene, f.eks. HDMI, Displayport eller DVI.
Innganger:

På baksiden av dataskjermen kan du se hvilke innganger du kan bruke fra pc-ene dine. Du kan også koble til flere pc-er med forskjellige kabler - det er den enkleste løsningen. 

Veksle mellom de to pc-ene direkte på skjermen

Det finnes skjermkabler i stort sett alle tenkelige kombinasjoner, og de koster vanligvis rundt hundrelappen.

Når du har koblet begge datamaskinene til skjermen med hver sin skjermkabel, kan du enkelt veksle mellom de to datamaskinene ved hjelp av «Input»- eller «Source»-knappen på skjermen. Knappen sitter vanligvis nederst til høyre på skjermen.

Bare trykk på knappen for å veksle mellom de to datamaskinene og velge den du vil bruke.

Hvis den ene pc-en er en bærbar pc, kan det godt hende at du ikke får frem bildet på skjermen umiddelbart. 

Hvis du opplever det, trykker du vanligvis på Windows-tasten + P på tastaturet til pc-en og velger Utvid eller Dupliser i menyen som dukker opp. Da sendes bildet til skjermen.

> Les mer om hvordan du kobler en bærbar pc til skjermen her

Metode 2:

Koble to datamaskiner til én skjerm med en HDMI-svitsj

Hva er en HDMI-svitsj? En HDMI-svitsj er liten enhet som gjør det mulig å koble flere HDMI-enheter (f.eks. pc-er med HDMI-skjermkabler) til én HDMI-inngang på en skjerm.

I dette tilfellet vil det altså være en pc-skjerm med HDMI-inngang, men det kan for eksempel også være at du har en tv med bare en HDMI-inngang som du gjerne vil koble til flere HDMI-enheter (f.eks. DVD-spiller, Chromecast m.m.) samtidig. 

Du kan altså enkelt gjøre om én HDMI-utgang til flere med en HDMI-svitsj.

> Les også: Bruk nettbrettet som ekstra pc-skjerm

Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60 kan brukes til å koble to datamaskiner til én skjerm
HDMI-svitsj:

En HDMI-svitsj kan vanligvis kjøpes for under 200 kroner. Her er det for eksempel Sandberg HDMI 2.0 Switch 2ways 2-1 4K60 som gjør det enkelt å veksle mellom to pc-er som er koblet til samme skjerm. 

Denne modellen er faktisk så smart at du også kan bruke den omvendt: Koble to skjermer til samme pc.

© Sandberg

HDMI er den mest brukte inn- og utgangen

En HDMI-svitsj kan derfor være en god løsning hvis pc-skjermen bare har én skjerminngang, eller hvis du av praktiske eller estetiske årsaker vil unngå at det går mer enn én skjermkabel opp til skjermen. 

Du kan kjøpe en glimrende HDMI-svitsj for under 200 kroner. Når du har fått tak i den, kobler du bare skjermkabler med HDMI-kontakt fra begge pc-ene til HDMI-svitsjen, og deretter kobler du svitsjens HDMI-kabel til skjermens HDMI-inngang. 

Da kan du vanligvis veksle mellom signalene fra de to datamaskinene med et knappetrykk på HDMI-svitsjen. 

HDMI er den klart mest brukte inn- og utgangen til skjermer. Hvis skjermen og pc-ene dine i stedet bruker DVI eller DisplayPort, finnes det også DVI-svitsjer og DisplayPort-svitsjer som fungerer på samme måte som en HDMI-svitsj - rent bortsett fra at alle tilkoblinger selvfølgelig må være DVI eller DisplayPort.

> Les også: 4 ting som din neste pc-skjerm bør ha

Metode 3:

Koble to datamaskiner til én skjerm med en KVM-svitsj

Hva er en KVM-svitsj? Forkortelsen står for «Keyboard, Video, Mouse», og med en KVM-svitsj kan du bruke samme skjerm, tastatur og mus på to eller flere datamaskiner samtidig.

Du slipper altså ikke bare å ha to skjermer stående på skrivebordet, men kan også nøye deg med én mus og ett tastatur. 

ATEN HDMI KVM-svitsj kan brukes til å koble to datamaskiner til én skjerm
KVM-svitsj:

Det finnes KVM-svitsjer i mange forskjellige prisklasser. I den rimeligere enden har vi f.eks. denne HDMI KVM-svitsjen fra selskapet ATEN. Med den kan du koble to datamaskiner til én skjerm, ett tastatur, én mus, én mikrofon og én høyttaler - og du kan veksle mellom datamaskinene med et trykk på fjernkontrollen.

© ATEN


KVM-svitsjer blir produsert av mange selskaper, så med et søk på Google vil du enkelt kunne finne frem til en nettbutikk som har en KVM-svitsj som passer til ditt behov og din lommebok.

Felles for dem er at du bare kobler skjermen, musen og tastaturet til KVM-svitsjen, og deretter kobler du begge datamaskinene til svitsjen. Alle kabler til formålet følger vanligvis med i pakken.

Når tilkoblingen er fullført, veksler du mellom de tilkoblede datamaskinene ved å trykke på en knapp på KVM-svitsjen eller en medfølgende fjernkontroll - så enkelt er det. 

KVM-svitsjer kan kjøpes fra ca. 300 kroner og oppover, avhengig av hvor mange datamaskiner du vil kunne koble til, og hvor mange funksjoner de skal ha.

> Les også: Slipp kabelrot på skrivebordet

Kanskje du er interessert i...