Hjemmekontor: Slik innreder du best

Et par justeringer som kan gjøre hjemmekontoret langt bedre.

© Komputer for alle

Slik innreder du hjemmekontoret

Skal du jobbe hjemmefra? Det er flere ting du kan gjøre for å tilrettelegge hjemmekontoret best mulig.

19. mars 2020 av Niklas Ernst


Det er lett å få vondter og belastningsskader hvis hjemmekontoret ikke er riktig innredet. 

Heldigvis er det lett å få et godt hjemmekontoret. Det behøver heller å ikke koste stort.

Her er noen enkle tips om hvordan du gjør hjemmekontoret bedre.

Ekstrautstyr til bærbar pc

Skal du jobbe på en bærbar pc, er utstyr til maskinen et godt sted å starte.

Du kommer langt med en ekstern skjerm, tastatur og mus. Det gjør en bærbar pc langt mer komfortabel og ergonomisk riktigere å bruke.

I de fleste tilfeller kobles både mus og tastatur til pc-en med en USB-kabel. Da finner Windows automatisk en passende driver, slik at utstyret virker med en gang.

> Lær hvordan du kobler en avlagt skjerm til en bærbar pc

Skyver du også tastaturet og musen litt inn på bordflaten, slik at du kan hvile underarmene på bordet, unngår du belastningsskader.

> Les også: Bruk nettbrettet som ekstra pc-skjerm

Hjemmekontor

Den beste arbeidsstillingen får du ved å ha disse vinklene på armene, beina og ryggen. Det er også bra å ha et bord med litt dybde, slik at musen og tastaturet kan ligge litt inn på bordflaten.

Velg riktig utstyr

Hvis du ikke allerede har mus, skjerm og tastatur tilgjengelig og må ut å kjøpe, kan det være forvirrende å orientere seg blant de mengdene av tilbehør som finnes. 

I Testsonen finner du mange anmeldelser av både tastaturer, mus og annet tilbehør som kan gjøre det enklere å finne riktig utstyr til rett pris.

Her kan du for eksempel lese om et av våre favorittastaturer, Logitech MK850, eller lese en anmeldelse av musen Logitech G603, som er en god mus til en fornuftig pris. Vil du ta ergonomien til et høyere nivå, anbefaler vi Logitech Ergo K860.

Slik plasserer du skjermen 

Har du ikke en ekstern skjerm, kan du heve den bærbare ved for eksempel å plassere den på noen bøker. Da får du den opp i øyehøyde slik at du slipper å bøye hodet og pådra deg belastningsskader i nakken.

> Les også: Les anmeldelser av skjermer i Testsonen

Skjermbildet bør være plassert 60–80 cm fra øynene , avhengig av hvor godt du ser og skjermens størrelse og oppløsning. Slik sikrer du deg langt bedre arbeidsforhold enn du ville hatt sittende med en bærbar i fanget.

Det kan også være smart å tenke gjennom hvor du plasserer skjermen. Reflekteres det lys fra skjermen, blir det vondt å se og det kan være vanskelig å styre musen, og det kan gi hodepine.

Optimalt bør du plassere deg med siden til et vindu, slik at du verken får solen i øynene eller direkte inn på skjermen.

> Les også: Koronafrykt: Pass deg for epostsvindel

Sitt ordentlig og ta pauser

Skal du sitte lenge ved pc-en, bør du sitte på en stol som gir god støtte og skikkelig sittestilling.

Det er med andre ord ikke smart å velge en kjøkkenstol. En ordentlig kontorstol som er laget til formålet er selvfølgelig det aller beste. 

I tillegg til en god stol, er det også viktig å skifte sittestilling ofte. Gjerne hvert 20 minutt.

Reis deg og gå en liten tur en gang i timen, slik at du får rørt på musklene. Har du et heve-senkebord kan du med fordel stå deler av arbeidsdagen.

> Les også: Slik takler du koronakarantene med pc-en

Kanskje du er interessert i...